Les escales mecàniques del palau firal funcionaran a mitjan any que ve

L'obra, pressupostada en 1,3 milions d'euros, va ser adjudicada per primer cop el maig del 2007

Ahir es va fer pública la fesomia de les escales mecàniques del Palau Firal i de Congressos de Tarragona. L'obra, pressupostada en 1.300.000 euros i que es preveu que entrarà en funcionament a mitjan 2010, serà una realitat un any i mig després de l'última adjudicació –al febrer d'enguany a la UTE Vicsan Thyssenkrupp i Elevadores SL– i quasi tres anys des de la primera, al maig del 2007, i sota el mandat de l'equip de govern anterior. Les escales serviran per salvar el desnivell de 19,6 metres –equivalent a una altura de sis pisos– entre la Part Baixa i el centre de la ciutat; concretament entre el carrer Pau del Protectorat i el Ponç d'Icart.

En principi, de pujada

El sentit normal de funcionament serà de pujada, tot i que també es podrà invertir l'ordre quan al palau firal s'hi celebri algun esdeveniment multitudinari i resulti necessari fer-les servir en el sentit contrari.

El redactor del projecte executiu, Eloi Balsells, va justificar que no s'hagi previst construir-les de doble sentit «per la complexitat de la zona». També va explicar que les escales tindran quatre trams, tots corresponents a cadascun dels accessos al recinte firal que hi ha al costat de l'escalinata actual, que es mantindrà intacta.

Quant a les xifres, es calcula que hi haurà uns 118 esglaons, la llargada de la nova escala serà d'uns 50 metres i l'amplada, d'uns 90 centímetres. El regidor de Promoció Econòmica del consistori, Sergi de los Ríos, va explicar que juntament amb l'obra també es condicionaran les voreres, el ferm i l'entorn del carrer Ponç d'Icart, just on desembocarà la nova instal·lació.

Barrera arquitectònica

Tot i que les escales milloraran notablement la mobilitat dels veïns de la Part Baixa, la barrera arquitectònica continuarà present, ja que les persones amb cadira de rodes no podran fer ús de les noves escales. En aquest aspecte, De los Ríos va indicar que s'estan buscant solucions, que s'està en converses amb l'àrea de Mobilitat i va apuntar als ascensors del palau firal i al de l'empresa concessionària del pàrquing de la Pedrera com a úniques possibilitats per tal de solucionar el problema.

Les Cent Escales completaran l'oferta

Abans que s'inaugurin les escales del palau de fires, la connexió entre la Part Baixa i l'Eixample ja estarà garantida gràcies a la mecanització de les Cent Escales, que uniran el carrer Vapor amb Zamenhoff, en un projecte finançat pel fons d'inversió local, que té un cost aproximat de 2,3 milions d'euros i que també servirà per urbanitzar tot l'entorn. A diferència de les del Palau de Fires i Congressos, les escales de la Chartreuse –estan al costat de l'antiga fàbrica d'aquest licor–, aquest equipament mecànic se situarà al damunt de les ja existents, tot i que se'n construiran unes altres perquè s'utilitzin en cas d'avaria. El projecte consisteix en la col·locació de tres trams d'escales i també un mirador de tota la Part Baixa, tot ampliant l'àmbit de Zamenhoff.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.