Serveis

La vaga deixa avui el transport sense FGC

Rodalies, el metro, el tramvia i l'aeroport funcionaran amb normalitat perquè no s'hi han decretat retallades salarials

Pel que fa al transport públic, a Catalunya només quedarà afectat avui el servei de FGC. El govern català no ha fet cap excepció en els organismes públics a l'hora d'abordar la reducció del dèficit pressupostari i els treballadors de Ferrocarrils també estaran afectats per la retallada mitjana del 5% del sou. El Departament de Treball ha establert serveis mínims a les hores punta a les línies metropolitanes del Vallès i el Llobregat i l'Anoia. Avui circularan la meitat dels trens entre dos quarts de set i dos quarts de deu del matí i entre les cinc de la tarda i les vuit del vespre. Durant la resta del dia, no circularan els trens i les estacions es tancaran al públic. En canvi, el govern espanyol va decidir fer una excepció per a Renfe, Adif i Aena en el cas de la reducció salarial a les entitats i els organismes públics. Els sindicats, per tant, no han cridat a la vaga els treballadors de Rodalies de Catalunya, Adif ni de l'aeroport de Barcelona. Només el Sindicat Ferroviari ha decidit convocar vaga de 24 hores avui a Renfe i Adif, però les direccions de les dues companyies no han considerat necessari establir serveis mínims, ja que es tracta d'un sindicat minoritari en les dues companyies. Tampoc el metro i els autobusos metropolitans estaran afectats per l'aturada al sector públic, perquè TMB, societat mercantil de la titularitat de l'Ajuntament de Barcelona, tampoc preveu rebaixar els sous dels treballadors i ha preferit afrontar la reducció de despeses rebaixant salaris als càrrecs de lliure designació. El tramvia també operarà amb normalitat.

Els jutjats de guàrdia d'instrucció, menors i violència domèstica han de treballar al 100% a Catalunya

M.PIULACHS

La direcció general de Recursos de l'administració de Justícia ha enviat als secretaris judicials de tots els jutjats de Catalunya els serveis mínims que ha fixat per la jornada de vaga d'avui. En concret, els jutjats d'instrucció, de menors i de violència contra la dona que avui estiguin de guàrdia hauran de treballar al 100% dels seus efectius, segons aquesta resolució, mentre que a la resta hi haurà d'haver un funcionari i un auxiliar per cada quatre jutjats.

Els magistrats no han estat cridats a la vaga, malgrat que alguns diuen que hi hauria més seguiment que en la protesta que van fer el 18 de febrer. Les associacions Jutges per la Democràcia i Francisco de Vitoria donen suport a la protesta i fan una crida als jutges perquè facilitin el dret a la vaga dels funcionaris. Fins avui no se sabrà l'afectació real. Al jutjat penal 22 de Barcelona, els funcionaris ja han acordat fer vaga i s'han suspès els cinc judicis ordinaris previstos per avui.

L'excepció de Renfe, Adif i Aena

«El que més s'assembla a una vaga general és una vaga al transport públic», afirma Joan Moreno, secretari general de la Federació de Transports de l'UGT. És la raó que apunta per explicar l'excepció de retallada salarial que el govern espanyol ha fet en el cas de Renfe, Adif i Aena. Si no s'hagués fet aquesta excepció, avui els grans serveis de transport massiu de Catalunya s'haurien paralitzat i la vaga al sector públic hauria tingut molta més repercussió sobre els ciutadans i sobre l'activitat econòmica del país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Declaren Bé Cultural d’Interès Nacional el Drac i l’Àliga de la Bisbal 

LA BISBAL D’EMPORDÀ

La instal·lació fotovoltaica d’autoconsum del Darder arriba als 170kWh

BANYOLES
Infraestructures i serveis

Inversió de 21 milions en la millora de la xarxa d’aigua a Lleida

Lleida
Medi ambient

S’amplia en 65 milions la línia d’ajuts per adquirir vehicles elèctrics i instal·lar punts de càrrega

Barcelona

Tractar la migranya de forma precoç en millora el pronòstic

Barcelona

Cau un pi al Parc Bosc i malmet una font que pertany al patrimoni històric

FIGUERES

Volen recuperar l’antic càmping Pous amb un nou complex per 900 persones

FIGUERES
societat

Multa a la UOC per l’ús de reconeixement facial en exàmens a distància

Barcelona

La Bisbal delegarà la recaptació a la Diputació

LA BISBAL D’EMPORDÀ