Infraestructures i serveis

Es complica la recerca d’aigua a Santa Coloma

La dificultat del subsol fa aturar les obres del nou pou i es valorarà si l’aigua trobada és suficient i apta per al consum

La perforació iniciada a principi de mes a la plaça Joan Salvat-Papasseit de Santa Coloma per habilitar un nou pou i solucionar els recurrents problemes de falta d’aigua del municipi en períodes de sequera s’ha hagut d’aturar. En el ple d’aquest dilluns passat, el regidor de Medi Ambient, Pep Prat, va informar que els treballs s’han aturat a 126 metres de profunditat. La previsió era poder arribar a perforar fins a uns 180 metres, a la profunditat de la capa de granit on s’esperava trobar la quantitat d’aigua necessària. No ha estat possible perquè abans d’arribar al punt desitjat les màquines s’han trobat amb un subsol sorrenc i fangós que reomple la perforació i impedeix anar més avall. Amb tot, Prat explica que no tot està perdut perquè als 126 metres ja s’ha trobat aigua i ara caldrà avaluar si és una reserva suficient i apta per al consum.

“En període de sequeres podem anar agafant uns 300 m³ d’aigua dels pous de la llera de la riera de Santa Coloma. Més enllà d’aquest límit hem de sol·licitar a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) que deixin passar més aigua a la riera del Pasteral per realimentar els pous. Si la nova perforació ens permetés captar l’equivalent d’aquests 300 m³, el nou pou ja seria útil”, explica el regidor de Medi Ambient. Des del 2015 ja s’ha hagut de recórrer en tres ocasions a l’aigua del Pasteral.

Ara, amb la perforació aturada, es calcularà la quantitat d’aigua disponible a la profunditat on s’ha arribat i s’analitzarà per garantir que sigui apta per al consum. La resposta se sabrà en qüestió de dies, confia Prat. Si la quantitat d’aigua trobada no fos suficient, no es justificaria la inversió d’obres necessària per connectar el nou pou a la xarxa.

Amb tot, el municipi encara tindria la possibilitat d’intentar fer una altra perforació, ja que el gener del 2021 l’ACA va atorgar a l’Ajuntament l’autorització d’investigació d’aigües subterrànies amb la instal·lació de dos punts d’aprofitament a la zona verda municipal del carrer Muga, a tocar de la plaça Joan Salvat-Papasseit, que finalment va ser el punt escollit per portar-hi a terme els treballs en primera instància. Anteriorment, el 2018, ja es va fer una primera perforació, però tot i trobar aigua en abundància no era de prou qualitat per al subministrament per l’alta concentració de minerals. En espera de les anàlisis en curs l’Ajuntament queda pendent, a més, de les alertes de sequera que la Generalitat ja ha activat en algunes àrees de l’Empordà. “Per ara encara no tenim una situació d’emergència a Santa Coloma però hem de seguir treballant per anticipar-nos”, conclou Pep Prat.

LA XIFRA

126
metres.
La perforació s’ha hagut d’aturar a causa del subsol, quan l’objectiu era arribar a uns 180 metres.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia