La Farga Palau de Ripoll, única a Catalunya, estrena un sistema innovador per visitar-la lliurement amb un codi
El Museu Etnogràfic el donarà als visitants, que podran accedir a un espai que només es veia en visites guiades
Fer més accessible el patrimoni cultural amb l’ajuda de la tecnologia. Aquest és l’objectiu del sistema d’accés autònom i lliure que s’ha posat en marxa a la Farga Palau de Ripoll, un equipament únic a Catalunya propietat del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC). Va ser fundada com a farga de ferro el segle XVII i va mantenir l’activitat fins que va tancar l’any 1978. Fins ara els visitants només podien accedir a l’espai recuperat durant visites guiades. Ara amb aquest sistema innovador passarà a ser molt més accessible ja que el visitant podrà accedir-hi gràcies a un codi que rebrà al Museu Etnogràfic de Ripoll. El sistema també inclou videovigilància i podria implantar-se en altres espais patrimonials.
“No és un sistema nou, ja estava inventat i s’utilitza sobretot en equipaments de països nòrdics”, explicava aquest dimecres al matí el director del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (MNACTEC), Jaume Perarnau. A nivell català, però, no els consta que s’hagi implantat a cap altre equipament cultural i creuen que és una bona solució per a espais relativament petits on no és viable econòmicament contractar personal per atendre els visitants. En funció de com vagi el sistema a Ripoll, s’estudiarà aplicar-lo a altres espais culturals.
El sistema també ha anat acompanyat d’una renovació de la il·luminació i de nous elements museogràfics, com ara dos vídeos explicatius en quatre idiomes que es projecten durant la visita. La directora del Museu Etnogràfic de Ripoll, Roser Vilardell, ha destacat que aquesta tecnologia aporta solucions a una necessitat real que hi havia, com era poder fer-la accessible més enllà de les visites guiades. Alguna vegada havien rebut peticions individuals o de poques persones que volien visitar l’espai. Explica que acabaven sense poder-la veure perquè no eren suficients com per poder fer un grup organitzat. A partir d’ara, però, aquesta opció quedarà resolta amb l’accés lliure i el codi.
La “joia de la corona” del patrimoni industrial
La Farga Palau va ser fundada com a farga de ferro el segle XVII i va mantenir l’activitat fins que va tancar l’any 1978. Va ser l’única farga de Catalunya i potser d’Espanya que encara elaborava peces d’aram fins a la segona meitat del segle XX. Entre els elements singulars que es conserven hi ha els dos martinets instal·lats amb coixinets metàl·lics, mànec d’om i mall d’acer. El 1986 va ser reconeguda com a lloc d’interès metal·lúrgic mundial per l’American Society for Metals i el 1997 el MNACTEC la va adquirir i la va incorporar com a seu del museu.
“Quan es diu farga a la catalana es coneix a nivell europeu com una metodologia creada a Catalunya i que es va fer servir a França, al nord d’Itàlia i a molts llocs i a vegades és més coneguda fora”, detalla Perarnau. “És una joia de la corona de l’activitat industrial del país”, remarca, tot afegint que actualment és l’única farga que s’ha preservat i que és visitable.
Aquesta intervenció ha estat possible gràcies a un ajut d’un programa Poctefa-Pyfer amb fons europeus per valor de 185.000 euros. El MNACTEC ha aportat 37.000 euros mentre que les despeses per l’automatització i accés a dins van ser de 120.000 euros. La directora general del Patrimoni Cultural de la Generalitat, Sònia Hernández, ha reconegut la suma d’esforços entre el MNACTEC, l’Ajuntament de Ripoll i el Museu Etnogràfic, que és qui s’encarrega de gestionar les visites. I ha assegurat que la voluntat és de mantenir aquesta col·laboració institucional i de donar suport als projectes d’ampliació.
Des de l’Ajuntament de Ripoll, el quart tinent d’alcalde, Joaquim Colomer, ha explicat que hi ha previst treballar en el condicionament de l’espai exterior de les tres basses de funcionament hidràulic com a espai públic de passeig i lleure. Així mateix, el consistori també ha adquirit cases adjacents a la farga per “seguir fent créixer” el projecte museístic de la mà també del MNACTEC en un futur.
Per últim, els representants de les diferents administracions implicades han coincidit a posar en valor la suma d’esforços per seguir impulsant aquest patrimoni.