Riells i Viabrea tramita la creació d’una empresa mixta per gestionar l’aigua
L’Ajuntament n’aprova la memòria, pas previ a la convocatòria d’un concurs públic per determinar el soci del consistori en la futura societat
L’Ajuntament de Riells i Viabrea ha obert el camí per crear una empresa mixta, participada per una de privada i el mateix consistori, encarregada de gestionar l’aigua potable. El ple d’aquesta setmana en va aprovar una memòria, amb els vots favorables de l’equip de govern (ERC) i l’oposició de Junts i PSC. Un cop s’hagi superat el període d’al·legacions, el consistori podrà convocar el concurs públic corresponent.
La intenció de l’equip de govern, explica l’alcalde, Josep Maria Bagot, és que la propietat de la futura empresa sigui majoritàriament de l’Ajuntament, a fi que sigui el municipi que ho tuteli. “El dia a dia anirà a càrrec de l’empresa privada, però nosaltres tindrem el control. És el més semblant a municipalitzar la gestió de l’aigua que podem fer”, assegura Bagot.
El servei, de fet, és oficialment municipal des de fa uns mesos, però la gestió la fa una empresa privada, Abastament d’Aigua del Tordera (AAT), propietària de pràcticament la meitat dels 54 km que té la xarxa de distribució i que, a més, explota els pous de captació. Els darrers anys, l’Ajuntament i l’empresa han estat negociant per canviar el model, basant-se en estudis encarregats a equips externs.
La durada de la concessió que tindrà la futura empresa s’haurà de concretar quan es redactin les bases del concurs, però en cap cas serà curta, ja que no resultaria rendible, entre altres raons per la forta inversió en la millora de la infraestructura que caldrà fer. Segons l’alcalde, des que es va crear la xarxa, a la dècada del 1980, no s’hi ha fet cap inversió important per millorar-la.
La Taula per l’Aigua Pública de Riells i Viabrea, que reclama la municipalització de la gestió de l’aigua, ha anunciat que presentarà al·legacions en el període d’exposició pública. També que estudiarà “totes les possibilitats” per oposar-se a la creació de l’empresa. La Taula dona per fet que l’acord amb l’Ajuntament serà amb AAT, se signarà per a un període de 18 anys i es pagarà a la mateixa empresa una indemnització de 240.000 euros.