Serveis
Set milions per estalviar aigua
Aigües de Vilafranca invertirà 7 milions d’euros a digitalitzar tot el servei
L’objectiu és reduir les pèrdues i millorar l’eficiència
En plena crisi ambiental per la sequera persistent que afecta tot el país, i quan el Penedès es troba en estat d’alerta per sequera, l’Empresa Municipal d’Aigües de Vilafranca (Emavsa) ha anunciat una inversió de fins a 7 milions d’euros dels fons europeus Next Generation per desenvolupar el projecte integral de digitalització del servei municipal d’aigua i sanejament de la capital de l’Alt Penedès. En aquest moment, la xarxa d’aigües de Vilafranca registra pèrdues d’aigua a la xarxa al voltant del 18% o el 19%, i l’empresa municipal confia que amb la digitalització de la xarxa aquests percentatges es podrien reduir considerablement en un 15%, a més de millorar la capacitat i rapidesa d’actuació davant possibles incidències. L’objectiu del govern municipal i l’empresa municipal d’aigües és aconseguir nivells d’eficiència pròxims al 100%. De fet, si els resultats amb els quals treballa Emavsa es confirmessin, l’eficiència arribaria a nivells pròxims al 98%, a més de garantir un increment en la consciència de la població en conceptes vinculats al consum.
Segons l’Ajuntament de Vilafranca, aquest és un projecte estratègic per a la recuperació i transformació econòmica del municipi, ja que permetrà millorar la gestió del cicle integral de l’aigua i millorar l’eficiència i racionalització dels recursos hídrics actuals. El projecte preveu actuacions que, en l’actual context de canvi climàtic, cobren encara més valor, ja que suposen evitar el malbaratament de recursos a causa d’errades, avaries o problemes a la xarxa.
Segons el tinent d’alcaldia i president de l’empresa d’aigües, Aureli Ruiz, Vilafranca té un nivell d’eficiència del 82%, però encara es podria millorar més. Ruiz recorda que Vilafranca va fer un pas important de millora amb la instal·lació de comptadors fa al voltant de 12 anys, quan una gran majoria d’usuaris de la xarxa hi estaven connectats mitjançant sistemes d’aforament. Aquell procés ha arribat a avui amb un 94% d’usuaris connectats mitjançant comptadors. “La consciència de consum que dona el comptador no la té mai un usuari d’aforament, ja que mai no rep una factura amb els consums totals”, reconeix el regidor. Segons ell, en aquest moment és molt important que tothom sigui capaç de conèixer els seus nivells de despesa d’aigua i pugui buscar estratègies per reduir-los. Però ara, l’empresa municipal assumeix el compromís de fer un pas més amb una estratègia creada per optimitzar el potencial dels comptadors. La digitalització és el procés que permet garantir una reducció pròxima al 100% en les pèrdues d’aigua a la xarxa.
El projecte en diners
El projecte preveu una inversió de 4,6 milions per a la implantació dels diferents dispositius de mesura i control de l’aigua, i la resta de la inversió fins als 7 milions anirà destinada a implementar un sistema intern que permetrà controlar i gestionar les xarxes i els usuaris. Xavier Mas, gerent d’Emavsa, va explicar en la presentació del projecte que aquesta iniciativa “configura una base de dades comuna, a partir de la qual tots els programes de gestió s’integraran i això permetrà millorar el control, amb la implantació de telecomptadors i telecontrol per poder actuar amb més rapidesa davant qualsevol incidència.
Eficiència del sistema
L’empresa municipal de Vilafranca, que també gestiona les xarxes dels municipis veïns, ja ha comprovat la millora de l’eficiència en alguns d’aquests municipis només amb la instal·lació de sistemes de telelectura. En el cas de les Cabanyes, l’empresa calcula que la implantació ha suposat una millora en l’eficiència del servei del 9,49%, un percentatge que s’eleva a l’11,84% en el cas de Vilobí del Penedès i que arriba al 15,10% a Pacs del Penedès. En aquests municipis, segons l’empresa d’aigües, l’eficiència de la xarxa era baixa (al voltant del 60%) i, segons Mas, el marge de millora era molt alt. En aquest cas, el fet d’instal·lar comptadors amb millors sistemes de mesura ha permès comptabilitzar millor l’aigua consumida, a més de provocar un efecte també de millora en el control d’avaries i control dels consums. Amb aquest canvi, els usuaris prenen consciència dels consums exactes i poden prendre decisions a l’hora de generar estalvis a casa.
En aquest moment, la xarxa d’aigües de Vilafranca ja es troba en una situació intermèdia en el procés d’implantació de la digitalització, però aquesta inversió permetrà una digitalització completa del sistema. Aquest procés, que començarà en breu i s’acabarà dins el 2025, de moment, només es farà a la xarxa interna de la ciutat, mentre que la resta de municipis de l’entorn quedaran encara a la cua de fer el procés de digitalització complet, tot i que Emavsa en sigui responsable de la gestió.
Emavsa gestiona les xarxes de Santa Margarida i els Monjos, Pacs del Penedès, les Cabanyes, Vilobí del Penedès i la Granada, aprofitant la xarxa de distribució pròpia de la ciutat.
El contenciós d’Agbar, en espera
El recurs contenciós que l’empresa Agbar va presentar l’any passat contra l’acord del ple de Vilafranca del Penedès que establia els convenis amb els municipis de Santa Margarida i els Monjos, Pacs del Penedès, les Cabanyes, Vilobí del Penedès i la Granada sobre la gestió de la xarxa d’aigües per part de l’Empresa Municipal d’Aigües de Vilafranca ha quedat aturat, a petició d’Agbar. Segons el tinent d’alcaldia de Vilafranca Aureli Ruiz, en el moment en què l’Ajuntament va tenir coneixement de la denúncia va presentar al·legacions amb la voluntat de provar que els convenis que es van fer només tenien la voluntat de treure el màxim rendiment de la xarxa comuna i garantir un servei de qualitat als usuaris. En aquell moment, l’Ajuntament de Vilafranca també va iniciar converses amb Aigües de Barcelona. L’objectiu de l’Ajuntament penedesenc és intentar consensuar amb l’empresa un sistema de gestió que sigui útil en l’aprofitament de la xarxa i evitar situacions com la que es va produir ara fa un any. Els acords de Vilafranca amb els municipis de l’entorn, que en la majoria de casos són de dècades, es veurien afectats si el recurs d’Agbar anés endavant, i això obligaria aquests municipis a replantejar el sistema de gestió del servei d’aigua. De moment, segons el tinent d’alcaldia Aureli Ruiz, l’Ajuntament de Vilafranca està pendent de tancar les converses amb Agbar amb l’esperança que el procés judicial quedi totalment arxivat.