Infraestructures i serveis

Ripollès

Quinze anys controlant l’abocador tancat

La vida d’un abocador de residus sòlids urbans no s’acaba amb la seva clausura. El de les Llosses, al Ripollès, n’és un bon exemple. Fa quinze anys que està clausurat, però també fa quinze anys que el Consell Comarcal del Ripollès, que és l’encarregat de la seva gestió, hi aboca diners per arribar a poder segellar-lo definitivament. El control dels lixiviats, els líquids que genera la descomposició dels residus, és una de les principals tasques, per evitar filtracions i contaminació dels aqüífers.

Ara, el Consell Comarcal del Ripollès vol reduir els costos del manteniment continuat que calen i ha tret a licitació les obres per tractar els lixiviats a l’abocador i, per tant, amb un cost menor. Cal recordar que els lixiviats es duen a una planta de tractament, que en el cas dels del Ripollès està ubicada al Baix Llobregat. El cost del manteniment de l’abocador clausurat “ocupa i preocupa els dinou municipis de la comarca”, ha indicat el president del Consell Comarcal, Joaquim Colomer. Segons ell, ara dels 41,8 euros per metre cúbic s’ha passat a 80, la qual cosa pot comportar una despesa anual d’uns 400.000 euros. Les obres tenen un termini d’execució de nou mesos i, per tant, la posada en marxa s’estima per al principi del 2024, moment en què “tindrem autosuficiència i no dependrem d’una tercera part que no controlem nosaltres”, ha subratllat.

L’obra, que es treu a licitació per 1,35 milions d’euros, inclou la reparació del dipòsit actual de lixiviats, la creació d’un dipòsit on s’acumularan les aigües resultants del tractament dels lixiviats i les casetes de les instal·lacions. Una d’elles és on es durà a terme el procés de depuració, que serà per electrodesaminació, un tipus d’electròlisi que s’utilitza en altres àmbits com el tractament de purins però que s’implementarà de manera pràcticament inèdita en l’àmbit dels lixiviats. Això serà possible gràcies a una prova pilot molt satisfactòria que el Consell Comarcal del Ripollès va fer el 2018.

El consell vol treure rendiment de les instal·lacions clausurades i estudia instal·lar-hi plaques fotovoltaiques per generar electricitat. El projecte és ambiciós, perquè l’objectiu és crear una comunitat energètica per distribuir electricitat a l’edifici del Consell Comarcal i a altres instal·lacions i habitatges de la zona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
URBANISME

Instal·len els primers pilars del pont que unirà Barberà amb el sector Baricentro

Barberà del vallès
societat

La Santa Market tanca la 8a edició amb 250.000 visitants, 120.000 estrangers

santa cristina d’aro
INFRAESTRUCTURES

Més de trenta municipis de Tarragona i Barcelona, contra la MAT

Barcelona
SERVEIS

Manresa confia en un acord perquè no hi hagi vaga de neteja en plena festa major

Manresa
infraestructures i serveis

Inicien la primera fase de millora de la pintura viària en quatre punts del municipi

salt
MEDI AMBIENT

Tarragona reunirà en un congrés europeu més de 400 experts en ratpenats

Tarragona
SOCIETAT

El govern de Tortosa vol modificar el POUM per poder actuar als Josepets

Tortosa
MEDI AMBIENT

Tarragona redueix la petjada de carboni de la companyia d’aigües

Tarragona
Urbanisme

Inversió de mig milió d’euros per a la millora de l’eficiència energètica d’habitatges municipals a Reus

Reus