Infraestructures i serveis

SERVEIS

Rendibilitat mínima a la xarxa d’aigua dels municipis barcelonins

Només el 36% tenen una xarxa d’abastament d’aigua amb un rendiment superior al 75%

El pla aprovat per la Diputació preveu un estalvi anual de 12,5 hectòmetres cúbics

Tan sols els 36% dels municipis de la demarcació de Barcelona tenen una xarxa d’abastament d’aigua amb un rendiment superior al 75%. En general, moltes localitats barcelonines tenen canonades envellides per manca de manteniment i reposició, especialment les de menys de 20.000 habitants. La meitat dels Ajuntaments inverteix menys del 0,4% del pressupost municipal en la millora de la xarxa d’abastament i el període de retorn de la inversió en la millora de les xarxes d’abastament és d’aproximadament tres anys. Aquestes son les principals conclusions de la jornada organitzada dimarts per la Diputació de Barcelona.

Aquesta Jornada del cicle local de l’aigua, va servir per presentar el suport tècnic i econòmic als ens locals per garantir l’abastament d’aigua potable en un context de sequera estructural. La trobada arribava després de l’anunci fet a finals de juny per part de l’entitat supramunicipal de destinar una partida de 100 milions d’euros per a la millora del servei als 310 municipis del territori, a excepció de la ciutat de Barcelona. “És un dret fonamental, un servei públic i una competència local i la Diputació té la responsabilitat d’acompanyar els municipis per complir amb les polítiques públiques”, va subratllat la presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, en la inauguració de la jornada. La provisió d’aigua també “té una relació directa amb el desenvolupament econòmic i social del nostre territori. Aquesta jornada pretén generar un espai de reflexió, d’intercanvi de coneixement i d’experiències i de treball transversal entre tots els municipis de la demarcació. El dret a l’aigua requereix un treball conjunt, d’aliances, de complicitats i interinstitucional”, va afegir Lluïsa Moret.

Estalvi de 12,5 hm³

El programa preveu ajuts per finançar actuacions dutes a terme entre l’any 2023 i el 2027 que comportaran generar un estalvi d’aigua potable de 12,5 hm³ anuals, l’equivalent a 5.000 piscines olímpiques. El pla, segons es va defensar durant la reunió, dona resposta a les necessitats expressades pels municipis amb una “anàlisi exhaustiva de quines eren les situacions i les demandes dels diferents ajuntaments respecte les condicions de les seves xarxes de distribució i d’abastament”. Cada ajuntament rebrà un import mínim de 100.000 euros. Els 69 milions restants es distribuiran entre els municipis.“Un programa extraordinari per resoldre un greu problema. Ara els ajuntaments tindran la capacitat de poder decidir com fer eficient una xarxa que té tantes pèrdues, tantes fuites. Un primer pas per poder fer-ho possible i que permet una mirada de previsió”, va assenyalar el diputat d’Infraestructures, Equipament i Patrimoni Arquitectònic, Marc Castells.

Per la seva banda, el diputat d’Acció Climàtica i Transició Energètica, Marc Serra, va destacar que el programa “busca respondre al gran repte de la modernització de les xarxes locals d’abastament d’aigua potable, un programa que complementa el suport de la Diputació de Barcelona en la gestió integral de l’aigua. Només des d’una mirada integral i un treball coordinat amb les altres administracions podrem fer front als reptes i desafiaments de la sequera”.

En aquesta primera sessió es van compartiir experiències locals en la gestió del cicle de l’aigua i es va presentar la Guia d’actuació municipal davant la sequera. La publicació recull estratègies i accions per ajustar els consums i la provisió d’aigua als diversos estadis de sequera, i ofereix els mecanismes d’adaptació més adequats a cada realitat municipal.

El diputat de Comerç, Consum i Salut Pública, Josep-Ramon Mut, va agrair la implicació i participació dels ens locals en aquesta jornada i va encoratjar a seguir treballant de forma coordinada. “El repte el tenim en l’ODS número 6 [aigua neta i sanejament], que ha caigut en la teulada del municipalisme, i l’hem d’afrontar conjuntament. Si aconseguim millorar el rendiment de la xarxa, l’aportació serà no només per al nostre municipi, sinó per al conjunt del planeta”, va dir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
MEDI AMBIENT

Els barris més verds beneficien la funció pulmonar dels infants, segons un estudi

Barcelona
societat

Posen balises dissuasives de fauna salvatge en dues carreteres

nAVATA/ALP
educació

Només un 25% de docents té el C2 de català, nivell que el govern vol exigir als nous professors

barcelona
societat

Mor Joan Esteve Danés, ‘el Pillo’ de Roses

medi ambient

Talen 600 pins per reduir el risc d’incendi i evitar plagues

les preses
INFRAESTRUCTURES

Comencen les obres per millorar l’eficiència hidràulica del canal d’Urgell

Castellserà
medi ambient

Barcelona vol aplicar l’urbanisme climàtic en espais “oblidats” de la ciutat

Barcelona
societat

Caldes de Malavella presenta el cartell de la Festa Major

caldes de malavella
Societat

Mor Alfredo Miranda, gerent de diversos concessionaris del Grup Forné