societat
El Govern farà accions per garantir la connectivitat del país
El conseller Dalmau ha presidit una reunió amb les principals empreses que presten serveis de telecomunicació a Catalunya i representants del món local per abordar solucions després de les incidències produïdes a finals d’any passat
Es crearà el Comitè Tècnic de Seguiment d’Incidències de serveis de Telecomunicacions a Catalunya i es revisaran els mecanismes de contacte dels ajuntaments amb les operadores
El Govern ha acordat amb les principals operadores privades de telecomunicacions i el món local l’impuls d’una sèrie de mesures prioritàries per garantir la connectivitat a tot el territori, un servei essencial per a la cohesió territorial i l’activitat econòmica del país. Les actuacions són fruit de la reunió d’aquest dimarts al Palau de la Generalitat presidida pel conseller de la Presidència, Albert Dalmau, amb les principals empreses del sector i representants d’entitats municipalistes i del món local.
Els últims dies de l’any passat es van produir talls en la cobertura de telefonia i internet a diversos punts del territori, especialment a les comarques del Pirineu i de l’interior de Catalunya. En total, durant el 2024 la Generalitat ha tingut constància de 24 incidències massives de diferents operadores privades de serveis de connectivitat, que són qui presten els serveis finalistes als usuaris.
La reunió d’avui ha servit per marcar sis accions prioritàries que es tiraran endavant al llarg d’aquest any per millorar el marc de cooperació actual entre l’Administració, el món local i les operadores. Les mesures es formalitzaran en un protocol que es firmarà properament. S’han marcat sis accions prioritàries per al 2025 que es formalitzaran properament en un protocol.
En primer lloc, es crearà la Taula de Connectivitat i Serveis de Telecomunicacions a Catalunya (TelCoCat), que donarà continuïtat a la reunió d’aquest dimarts i es reunirà periòdicament. Tindrà representació del Govern i el món local i estendrà la participació a altres operadores del mercat, també amb visió territorial.
En segon, es revisaran els protocols de col·laboració i ajuda mútua, i creació del Comitè Tècnic de Seguiment d’Incidències de serveis de Telecomunicacions a Catalunya (CTSIT). Aquest òrgan comptarà amb referents tècnics de les operadores, la Secretaria de Telecomunicacions i Transformació Digital i el món local. També s’ha establert que es revisaran els mecanismes de contacte amb les principals operadores per als ajuntaments i elaboració de materials de difusió per al món local.
Així mateix, s’ha parlat d’una definició d’un protocol de classificació de la criticitat de les incidències i mecanismes de comunicació proactiva a les operadores, així com d’una plataforma integrada per a la transparència sobre incidències crítiques per fomentar una comunicació més proactiva de les afectacions. I tal i com s’ha comunicat des del Govern, es faran treballs per a la implementació de l’Observatori d’Infraestructures i Serveis de Telecomunicacions de Catalunya, com a projecte clau de la Generalitat, a través de la Secretaria de Telecomunicacions i Transformació Digital, per agregar amb visió de territori els mapes i informació actual a partir de les ajudes de l’Estat, informació del món local recollida de manera qualitativa, informació de les operadores, etc.
En concret, a la trobada hi han assistit el secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital, Albert Tort, el secretari de Governs Locals i Relacions amb Aran, Xavier Amor, i responsables de les operadores de telecomunicacions Telefónica, Vodafone i MasOrange i de l’empresa d’infraestructures de telecomunicacions Cellnex. Per part del món local, hi han pres part representants de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), el consorci Localret, l’Associació de Micropobles de Catalunya i l’entitat Eines de Repoblament Rural.