SERVEIS
L'Ajuntament renuncia a entrar a Aigües de Banyoles
En lloc de crear una empresa mixta, se cedeixen les canonades a la distribuïdora a canvi d'un milió d'euros
Onze mesos després que el ple l'aprovés de manera inicial, l'equip de govern de Banyoles (CiU i el PSC) ha retirat el polèmic projecte de canvi de model de la distribució de l'aigua, que implicava l'entrada de l'Ajuntament a la societat Aigües de Banyoles i l'avançament del canon de l'aigua al consistori per part de l'empresa. Dilluns, el plenari va donar llum verd a un nou tracte, que consisteix a cedir a l'empresa la infraestructura situada en espais públics (les canonades) fins a la fi de la concessió (2030) a canvi de 1.014.600 euros. Una comissió paritària, amb el vot de qualitat de l'alcalde, supervisarà les actuacions de la concessionària, que assumirà el manteniment de la xarxa. Al final de la concessió, l'empresa tindrà dret a rebre la quantitat pendent d'amortitzar. Com en la primera proposta, tota l'oposició va votar en contra d'aquesta fórmula.
Controvèrsia
Els partits de l'oposició no eren els únics que no veien bé el primer projecte, si no que una part de la ciutadania compartia aquesta opinió. Fruit d'aquesta contestació es va fundar una plataforma per evitar que la nova fórmula tirés endavant.
Tot i que va admetre que no s'havia pogut arribar al consens desitjable per a un projecte d'aquest abast, en el ple de dilluns l'alcalde, Miquel Noguer (CiU), va recalcar que aquesta no era la raó per la qual retiraven el projecte, sinó que la causa principal era l'empitjorament de la situació econòmica general. El nou model –va assegurar– permetrà que el consumidor no noti tant l'increment del preu de l'aigua que té previst implantar l'ACA a curt termini, i que serà notable. “És cert que haguéssim preferit la fórmula de l'empresa mixta, però aquest tracte és millor que la concessió actual”, va concloure l'alcalde.
ICV: “És per obtenir diners”
Junts per Banyoles, la CUP i ICV van ser contundents a l'hora de rebutjar el projecte. El regidor ecosocialista, Joan Luengo, va ser el més explícit: “Han vestit el llop d'ovella. No hi haurà cànon avançat, però fan una venda fictícia. És la mateixa trampa; és una fórmula d'aconseguir diners, ja que no es pot accedir al crèdit. Per pagar el milió, l'empresa haurà de demanar finançament i això ho acabarem pagant els consumidors en el rebut”.