Societat

fotografia

novetat editorial

Mirar enrere no fa mal

L’exalcalde de les Preses Enric Plana recull en un llibre 170 fotografies antigues del poble, sobretot d’oficis i botigues

També hi ha volgut mostrar l’evolució del polígon industrial i alguns esdeveniments rellevants

A vegades va bé aturar-se, girar-se i mirar enrere. Enric Plana (1958), alcalde de les Preses entre el 1983 i el 1987, ho ha fet ara amb un recull de fotografies antigues i de no tan antigues, al llibre Les Preses i la seva gent. Els vells oficis i les noves professions al segle XX. Li ha anat bé, perquè hi recorda el seu pare fabricant els bressols de nen Jesús amb fusta d’avellaner per als tallers d’imatgeria religiosa, hi recorda el cisteller que treballava fora can Perot, hi recorda les botigues de la seva infància i l’aspecte urbanístic del poble. Plana explica que, de fet, la seva intenció ha estat fer un recull fotogràfic dels oficis que els veïns exercien al poble. El paradigma de la seva intenció és la zona industrial, que quan ell va accedir a l’alcaldia eren uns camps de cultiu i que, després de la requalificació durant el seu mandat, ara és un espai d’activitats econòmiques amb 53 indústries.

Enric Plana recorda i documenta al llibre oficis de veïns, amics i coneguts com el barber, el cap d’estació –les Preses estava a la línia del carrilet Olot-Girona–, el campaner, el carreter, el cisteller, el drapaire... Hi documenta també espais com l’escola ubicada a l’actual Ajuntament, la de Sant Sebastià, diverses places i carrers –n’hi ha una del Major sense asfaltar i amb unes quantes carretes aparcades–, establiments com Ca l’Elena, cal Tiu, can Peric, etc., instantànies de pagesia, de futbol local, i de molts altres aspectes. Plana, a més, remarca que, en un poble, hi passen coses i que, per tant, no ha pogut documentar gràficament només oficis o només espais. Per això, el lector espectador hi podrà veure la recuperació de l’equip de futbol per mossèn Joan Pagès, les primeres colles de sardanes, els inicis i diferents moments de l’esbart Marboleny, les catifes de flors i serradures de Setmana Santa, el casino, la santa missió del 1949, i moltes altres coses.

Enric Plana explica que sempre li ha interessat la temàtica dels oficis, sobretot els de la seva infantesa, i que li sembla que n’havia de deixar constància. Hi ha treballat des del 2011 i fins ara fa poc i ha recollit 1.554 fotografies. N’ha seleccionat 170 per al llibre, que té 566 pàgines. D’aquestes, n’ha seleccionat 65 que s’exposen en gran format al centre cultural de les Preses durant els dies de Nadal.

El llibre i l’exposició, doncs, són una excusa per mirar enrere, que, si es fa de tant en tant, no fa mal.

1.554
fotografies
ha recollit Enric Plana, fruit de sis anys de treballar-hi i, per al llibre, n’ha seleccionat 170


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.