Festes i tradicions
Arrenca la temporada de Tres Tombs a Catalunya
El 17 de gener, Sant Antoni Abat, marca l’inici de la celebració de la festa arreu del país
Els carrers esdevenen museus ambulants per on passen carros, carruatges i animals de peu rodó
Ahir va començar oficialment la temporada dels Tres Tombs amb la lectura del pregó d’inici a la Bisbal del Penedès, poble que serà al maig la seu de la 21a Trobada Nacional de Tres Tombs. A partir d’aquest moment, “més de 100 banderes, 500 carros i 1000 cavalls inicien els tombs per Catalunya”, segons detalla Tània Guasch, presidenta de la Federació Catalana dels Tres Tombs. Els noranta municipis que en formen part celebraran, fins al mes d’octubre, la tradicional festa en honor a Sant Antoni Abat.
Amb més de 300 anys d’història, la celebració en honor al patró dels traginers i dels animals de peu rodó, s’ha convertit en el museu vivent i itinerant més important que reflectix la memòria històrica del transport de passatgers i mercaderies del nostre país. Per això des de la Federació, reivindiquen que la celebració contribueix a la “recuperació del patrimoni històric de carros, guarniments i estàndards dels gremis i entitats, a la conservació de la raça del cavall de tir, i la conservació d’oficis com el ferrer, el carreter o el baster”.
Demà dissabte, tombaran a l’Esquirol i Santa Coloma de Queralt; diumenge hi haurà passades a Argentona, al barri barceloní de Sant Andreu del Palomar, a Cerdanyola del Vallès, Martorell, Polinyà, Valls i Taradell.
A la comarca d’Osona es coneixen com les Festes dels Tonis. A Taradell, l’acte central és el passant dels Tres Tombs. Els carrers es converteixen en un museu ambulant per on passen els carros i carruatges guarnits i carregats tal com es feia 60 o 70 anys enrere.
I sempre tomben el disset al Perelló, les dues colles (la Nova i la Vella) de Sabadell, que fan una sola passada, i a Vilanova i la Geltrú. La tradicional desfilada tornarà a mobilitzar centenars de cavalls, matxos i ases i la ciutat s’omplirà de carros i carruatges en un dia festiu.
També al gener
Dia 20; Barcelona, Canovelles, Centelles, Vilassar de Mar
Dia 21; Caldes de Montbui, Igualada, Roda de Ter, Manlleu, Puig-reig, Ripollet, Sant Cugat del Vallès, Vilafranca del Penedès
Dia 28; Alella, Calafell, Esparreguera, Lliçà, Rubí, Santa Eugènia de Berga
Amb un decàleg orientatiu
M.J.R.La cita més important al calendari de trobades de carruatges i bestiar arribarà el 6 de maig, a La Bisbal del Penedès, amb la XXI Trobada Nacional dels Tres Tombs. En aquest marc es presentarà el Decàleg dels Tres Tombs, un document redactat per la Federació Catalana dels Tres Tombs, elaborat durant dos anys per les colles que en formen part. El Decàleg serà un manual orientatiu per a totes aquelles colles i persones que desitgin participar de les diades recreant el context original que evoca la festa: traginers, boters, basters, adobers i altres oficis presents a la Catalunya rural abans que apareguessin els vehicles motoritzats. “És una festa oberta a la participació, però té una part de recreació, que ultrapassa l’àmbit folklòric, i és per tant, una festa que ha de tenir un rigor i criteri de qualitat que l’equipari als museus i vetlli pel benestar dels animals abans, durant i després de la festa”, explica Guasch.
Enllaços relacionats
Notícies de ...
- Barcelona
- Alella
- Argentona
- Calafell
- Caldes de Montbui
- Canovelles
- Centelles
- Cerdanyola del Vallès
- El Perelló
- Esparreguera
- Igualada
- La Bisbal del Penedès
- Manlleu
- Martorell
- Polinyà
- Puig-reig
- Ripollet
- Roda de Ter
- Rubí
- Sabadell
- Sant Cugat del Vallès
- Santa Coloma de Queralt
- Santa Eugènia de Berga
- Taradell
- Valls
- Vilafranca del Penedès
- Vilanova i la Geltrú
- Vilassar de Mar