86 participants pel 38è concurs de poda de vinya a Banyuls dels Aspres
Aquest dissabte 30 de gener ha tingut lloc a Banyuls dels Aspres el 38é concurs de Podar la Vinya. Un jurat format per 15 professionals del món de la viticultura, tècnics de la cambra d'agricultura i persones de l'ensenyament agrícola, va valorar la feina d'uns 86 concursants: 20 joves de menys de 21 anys, i 66 adults entre els quals 9 dones. El concurs començava a les 8 del mati, en una vinya de l'André Marie, batlle del poble, amb condicions meteorològiques de tramuntana molt freda i forta..
Els criteris de valoració es basaven en els coneixements tècnics, la rapiditat d'execució, la postura de treball i la seguretat.
Entre els concursants més joves, molts d'ells venien dels liceus agrícoles de Ribesaltes i Tesà, i de diversos centres de formació professional per adults (CFPPA). Altres participants eren joves obrers del sector vitícola, com Aureli Guichard, 29 anys, que d'ençà dos anys treballa en una explotació vitícola i s'ha engrescat pel concurs perquè la seva feina li agrada molt; un altre concursant, Christophe Ferrandí, 34 anys i obrer al domini vitícola La perdrix a Trullars, volia saber el seu nivell i tenia un poc d'estress perquè pensava que potser no seria gaire ben acollit a causa del seu origen camerunès i al final era força content d'explicar que va ser tot el contrari.
Desprès del concurs, a les onze del matí, els participants eren convidats a visitar el museu del vi i de la vinya de l'estructura vitícola «Château Montana» a Banyuls dels Aspres.
Els premis es van entregar en presència de Robert Garrabé, conseller general, la diputada Jacqueline Irles, André Marie, batlle del poble, i diversos representants de les entitats patrocinadores. Tot seguit es va oferir als concursants un aperitiu i un dinar a la sala de festes del poble.
Ala categoria dels menys de 21 anys, el guanyador va ser François Oms, de Sureda, i alumne del liceu agrícola de Ribesaltes. La primera femenina de la categoria va ser Stéphanie Nunez, de Morellàs, que va acabar tercera, (procedent del CFPPA d'El Voló), i que va explicar que vol treballar en el mon vitícola, encara que pensi que per una noia s'ha de tenir molt de caracter per fer-ho. Els alumnes del CFPPA venien acompanyats de la seva formadora Severine Legras, responsable de la formació d'obrers polivalents agrícoles.
Dins la categoria dels adults, Jean Fibla, de Sant Pau de Fenollet, va guanyar el primer premi; Valérie Malé, de 39 anys, obrera en una explotació vitícola tradicional a Pià, va ser la primera de les dones; ella ja fa 10 anys que vé al concurs i comentava que és molt contenta perquè hi troba de més en més dones. S'ha format al Liceu agrícola de Ribesaltes.
Al concurs també hi participava Pascal Rossignol, vinyater bio a Paçà, reconegut dins el mon vitícola, i que participa d'ençà el 1992. Va acabar 8è, i comenta que la poda és el que més li agrada entre les feines de la vinya, perquè és el més important per la formació de la rabassa i que és el més simbòlic per la relació amb la natura. Ell donava un missatge d'esperança dient que encara avui dia un jove es pot instal·lar, ser vinyater i viure de la seva feina.
Un dels principals organitzadors Gérard Manzanares del Fogar Rural de Tresserra, va manifestar que la voluntat és de fer que aquesta manifestació rapidament es transformi en manifestació transfronterera i tot apunta que això es pugui fer l'any que vé.
Aquest concurs era organitzat per la Federació dels Fogars Rurals i patrocinat per diverses entitats lligades al mon agrícola, com la Mutualitat Agrícola, la Cambra d'Agricultura, la Central agrícola, i organismes com el Consell General, Ràdio Arrels i Radio France Bleue Roussillon.