Societat
Cantata històrica
La UAP! compleix 10 anys d’un projecte musical, educatiu, cooperatiu i solidari per la pau. Batejada com a ‘Veritat o mentida’, l’edició d’enguany s’ha inspirat en el llibre ‘1984’ de George Orwell
Un món sense llibertat d’expressió, desesperançador, on sempre estem vigilats, on la veritat i la felicitat són creades. La informació és controlada i manipulada pel Gran Germà i el passat és reeditat, esborrat o eliminat pels funcionaris.
El poble, que gaudeix d’una aparent tranquil·litat i benestar, està controlat pel Gran Germà; és un control exhaustiu sobre les persones, introduint elements, normes i eslògans per facilitar el domini i la seguretat, eliminant les emocions, el pensament lliure i la intimitat personal.
Les normes obliguen a rituals diaris i quotidians, s’ha creat un món sense llibertat d’expressió i el Gran Germà vetlla pel compliment exhaustiu procurant trobar i eliminar els desertors o els traïdors del règim; tothom vigila i vetlla pel sistema, no pots mostrar cap dubte o ets titllat de traïdor. Tothom vigila a tothom.
La vida del ciutadà està en mans de l’aparell electrònic, una polsera o mòbil, que et connecta i dona informació al Gran Germà. La informació i la història estan manipulades, reeditades, esborrades o eliminades segons convé.
Com podrem aconseguir que els fets històrics perdurin en el temps? Com podem aconseguir ser lliures?
Deu anys d’UAP
El 1984 de George Orwell ha inspirat l’espectacle que aquest any –ja en fa deu de la primera Cantata per la Pau– presentaran els alumnes de quasi quaranta instituts de les nostres comarques que plantegen la dicotomia entre la veritat i la mentida, dues cares del mirall, per fer un crit d’alerta i, sobretot, a favor de la lluita pacífica en contra de la indiferència i la passivitat que volen dominar el món actual.
Nascuda com una proposta modesta al voltant d’un grup de professors, impulsada per Cràdula Teatre, alimentada per Mercè Rigau i Ramon Bover, la UAP, sigla que llegida al revés diu “pau”, és un projecte ben fonamentat que no ha parat de créixer i s’ha convertit en una eina valuosa que ofereix als nois i a les noies la possibilitat de pujar a un escenari i fer-los perdre la por al ridícul, implicar-se en projectes i descobrir nous arguments de vida. Com ha escrit Nuri Hernández Plaja, “un esdeveniment d’aquesta envergadura té valor en si mateix, però la finalitat de la recaptació ennobleix el projecte i el fa encara més brillant. Un projecte potent, un alumnat il·lusionat i un professorat implicat, què més podem demanar?”
Temes UAP 18
‘One by one’
‘The game of thrones’ - ‘The children’
Wings Maklemore & Ryan Lewis
‘Thunderstruck’ - AC/DC
‘Satisfaction’ - The Rolling Stones
‘Babaus’
‘We are young’- Fun feat. Jannelle Monáe
‘Perfect’ - Es Sheeran
‘Malibu’ - Miley Cyrus
‘Fortuna’ (‘Carmina Burana’) - Carl Orff
‘Another day of sun’ - ‘La la Land’
‘Je crois entendre encore’ - Miriam Stockley
‘Mai caminaràs sol’
‘Invencibles’ - Els Catarres
‘I will survive’ - Hermes House Band