Societat

Col·lecionisme

Fal·lera per les capses de mistos

Antoni Majó, veí de Breda, s’ha dedicat durant més de 50 anys a col·leccionar capses de mistos i n’ha reunit més de 30.000

El centre cultural Els Forns ofereix fins al 25 de març una exposició de part de la seva col·lecció

Bredenc de naixement i de família ceramista, Antoni Majó explica que ja no pot ampliar més la seva col·lecció de capses de mistos perquè l’ús dels llumins es va perdent amb el temps i les capses han passat a ser un objecte de publicitat. Ara són gairebé totes iguals. Aquesta fal·lera –o “ceba”, com en diu ell– per aquest objecte va començar als anys seixanta, quan buscava alguna afició que el distragués sense necessitat de gastar-se gaires diners. La dèria es va anar incrementant quan feia la mili a Girona i els estanquers –en destaca un del carrer de la Rutlla– li guardaven capses perquè les col·leccionés.

A l’Antoni li agrada explicar que aquesta col·lecció es basa més en l’intercanvi que en la compra de l’objecte. Ell comprava sèries de capses i les feia arribar a altres persones que feien el mateix procediment. De fet, aquests intercanvis han generat que en moltes ocasions les capses de mistos hagin arribat a creuar fronteres: en són exemples el cas dels que va fer amb un home polonès o amb una vescomtessa de Lisboa, a la qual va arribar a conèixer. Això sí, sempre enviant-se les capses sense llumins a dins per motius de seguretat.

La recopilació està formada per més de 30.000 capses de mistos dels cinc continents, la majoria de les quals són d’Europa i gran part d’aquestes, d’Espanya i Portugal. Allà on li ha costat més arreplegar-ne ha estat a l’Àfrica. Pel que fa a la datació, les capses són de diverses dècades del segle XX i el col·leccionista explica, orgullós de les seves relíquies, que fins i tot hi ha hagut historiadors que no han sabut datar alguns dels exemplars que té. Destaca també que la majoria de les seves capses de mistos són dels anys seixanta, setanta i vuitanta, gran part de les quals, com diu ell, de “les de la gallina”, fent referència a la bandera preconstitucional de l’època franquista.

Al centre cultural Els Forns de Breda hi haurà del 3 al 25 de març una part de la seva col·lecció. Aquesta mostra és una tria dels milers de capses que guarda aquest bredenc a casa seva. Tant la col·lecció sencera com la mostra que ofereix Els Forns recullen sèries temàtiques tan diverses com d’animals, màquines i monuments. Demà, divendres, a les vuit del vespre, el col·leccionista oferirà una visita guiada a l’exposició oberta a tothom.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia