Salut veu «difícil» que es trobin més casos d'hepatitis C al centre de diàlisi tarragoní

Els afectats i les seves famílies decidiran demà si presenten una denúncia per negligència mèdica

Joan Guix, director del servei regional del Camp de Tarragona de l'Agència de Protecció de la Salut, explicava que possiblement el contagi es va produir a l'estiu i que, en aquests moments i tot i que no es pot descartar al 100%, és «difícil» que es detectin nous casos de pacients infectats per hepatitis C, ja que està a punt de superar-se el límit de temps perquè la infecció es desenvolupi. Guix afirmava que es van fer exploracions als 135 pacients (a banda de personal sanitari) que fan la diàlisi al Fresenius Medical Care Services Catalunya - Institut Nefrològic Santa Tecla de Tarragona, un centre concertat. «Inicialment, es van trobar sis casos i després se'n va afegir un altre», apunta. Tots són pacients del centre i no hi ha cap familiar infectat. El departament no s'ha aventurat a avançar cap hipòtesi sobre el focus de la infecció, però ha considerat que el contagi va ser en «un moment concret» i que, per tant, es tracta d'un sol focus. Aquest epidemiòleg explicava que s'ha d'analitzar que la composició genètica del virus tingui les mateixes característiques en els set pacients infectats, i això refermaria la hipòtesis que la infecció prové d'un focus únic. També es compararan els resultats amb els de la resta de pacients renals que fan diàlisi al centre i que tenien hepatitis C previ al contagi. Guix exposava que els pacients afectats pel brot tenen entre 61 i 87 anys, i la infecció podria derivar en insuficiència hepàtica o fins i tot en càncer. De tota manera, «no tenim cap indici que s'hagi concorregut en cap negligència», mentre s'espera els resultats de les proves, el que s'anomena estudi molecular i filogenètic, que permetrà conèixer l'origen del virus.

La consellera de Salut, Marina Geli, va assenyalar ahir que no s'han trobat «anomalies, ni res de determinant» en els protocols realitzats des del «primer dia». També va destacar que l'hepatitis C és de «declaració obligatòria», i existeix una «prevalença alta» en les persones amb diàlisi. Tot i així, la consellera va recordar que quan es va conèixer la notícia «es va declarar el nombre de casos, es va investigar i es van extremar les precaucions i els protocols». «Ja prenem mesures», manifestava Geli, qui reitera que el cas «no està tancat».

D'altra banda, l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, va exigir el rigor necessari perquè no es repeteixin contagis com el de l'Institut Nefrològic Santa Tecla. Ballesteros va reclamar la màxima celeritat per aclarir per què ha passat, per donar suport a les famílies afectades i per assegurar que no hi hagin més casos. «M'és igual que siguin solucions de recursos materials o humans, mentre se solucioni el problema», manifestava.

Denúncia penal

L'advocat dels pacients i portaveu dels afectats, José Aznar, va avançar que demà es reunirà amb les famílies a Tarragona per determinar quin procediment se segueix. L'Adepa (Associació del Defensor del Pacient) va fer arribar la denúncia a fiscalia i, segons Aznar, les famílies decidiran si volen portar el cas per la via penal «i denunciar els responsables per negligència mèdica». Si se segueix aquest procediment, «podria tardar entre dos i tres anys» abans que no es resolgui.

Mentre, el fiscal en cap de l'Audiència de Tarragona, Xavier Jou, va assegurar ahir que desconeixia amb profunditat els fets, ja que estava en espera que li arribés la denúncia sobre el cas que ha formulat l'Adepa. «Suposo que arribarà aquesta setmana o la vinent. Com en qualsevol altre escrit que ens envien, el registrem i l'estudiem per valorar si s'ha de tirar endavant el procediment o arxivar-lo». Jou descartava actuar d'ofici, tenint en compte que «teòricament la denúncia estarà a la fiscalia de manera imminent»: «En altres ocasions, hem actuat d'ofici a partir de notícies que hem vist als mitjans i de les quals hem pensat que al darrera podria existir un presumpte fet delictiu. Quan es donen aquestes circumstàncies, normalment no s'incoen diligències el primer dia en què es publica la notícia, sinó que estem atents de la continuïtat que té i mirem si, a priori, el procés judicial podria tenir consistència.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.