Nou èxit de la matança del porc, a la Cellera
Un miler de persones van degustar, ahir, els fesols vermells
Un miler de comensals van assistir al tradicional dinar de fesols vermells amb xinxarells i fetge amb mantellina, que busca les seves arrels en l’edat mitjana, a la Cellera de Ter.
Ahir, es va celebrar la 44a edició de la Festa de la Matança del Porc, una festa única que vol difondre la matança del porc i, a la vegada, donar a conèixer el patrimoni gastronòmic de la població. Una festa integral i completa, perquè hi va haver tastets típics i casolans, artesania i exposició, visites guiades pel poble i brocanteres.
El plat fort
Un dels actes més esperats era el dinar popular. El primer plat va ser una amanida casolana amb ceba, tomata, taronges agres confitades i escarola o enciam. De segon, els clàssics fesols vermells. Aquests és, sens dubte, un dels ingredients tradicionals de l’àpat que es feia el dia de matar porc a la Cellera i a la comarca: un bon plat de fesols amanits amb xinxarrells (greixons o llardons). De fesols, n’hi ha de moltes menes: del ganxet, de Santa Pau, d’or i plata, menuts i un llarg etcètera. Ara bé, els del dia de matar porc eren, generalment, els vermells, dits d’Osor, que era on millor rendiment treien de la collita pel seu clima fresc i més plujós. Són uns fesols complets i saborosos que amanits amb greix bullent tenen un sabor especial. Som davant d’un plat que es pot considerar del tipus fort que servia per compensar l’esforç de la diada. Es guardaven curosament durant l’hivern just per a aquest dia i era un dels obsequis que hom podia oferir als convidats.