El centre de diàlisi de Tarragona administrava fàrmacs d'un sol ús a diversos pacients

Salut constata una mala praxis i desconeix l'origen del contagi

La conselleria de Salut continua tenint diferents línies de treball obertes i encara no pot determinar quin és l'origen del contagi d'hepatitis C entre set pacients d'un centre de diàlisi de Tarragona. Sí que ha confirmat, però, que el centre incomplia les condicions d'ús immediat i únic d'alguns fàrmacs, com ara l'anticoagulant heparina.

Si aquest fàrmac anticoagulant s'infecta per una agulla amb el virus de l'hepatitis C i el líquid restant d'aquest mateix envàs es fa servir per injectar-lo posteriorment a d'altres pacients, es pot convertir en un possible focus de contagi. És a dir, tot i que es facin servir agulles noves en cada dispensació, el líquid pot quedar infectat i contagiar així la resta de pacients. Salut va detectar aquesta mala praxi, «però aquesta no és ni la que està en primer lloc entre les hipòtesi ni la causa més provable», deia ahir Joan Guix, director del Servei Regional del Camp de Tarragona de l'Agència de Protecció de la Salut. El departament va detectar aquesta anomalia i, a més, en el moment de la infecció va constatar que la zona de preparació dels medicaments no s'adequava tampoc a les recomanacions de bona pràctica. És a dir, que es tractaven en un únic espai els medicaments per als pacients que estan afectats per hepatitis C i els de la resta de pacients, mentre que es recomana que la preparació «es faci en espais separats», explica Guix. De tota manera, des del departament asseguren que al centre «es treballava d'acord amb la reglamentació», i les demandes que els fan «afecten les recomanacions de bones pràctiques» que serveixen per minimitzar els riscos. Guix recalca que no es pot parlar de negligència, perquè encara es desconeix l'origen del brot «i ni tan sols sabem encara si es tracta d'un únic focus».

Salut va assegurar que fins que no es tinguin els resultats, que trigaran unes dues setmanes, l'expedient informatiu continua obert, i ha instat el centre a adoptar mesures de compliment obligat que reforcin la seguretat. Amb tot, Salut argumenta que la transmissió del virus de l'hepatitis C a les unitats de diàlisi no és un fet «excepcional». La prevalença d'infecció oscil·la en pacients hemodialitzats entre el 10% i el 30%, segons les estadístiques internacionals.

Revisió dels protocols

L'associació catalana de malalts hepàtics ha reclamat una «urgent» revisió dels protocols establerts en les sessions de diàlisi per evitar més contagis. L'associació argumenta que amb aquest cas s'ha «demostrat» que els protocols actuals «no garanteixen la seguretat dels pacients», i que «les autoritats sanitàries volen mantenir l'hepatitis C en l'ocultisme més absolut».

D'altra banda, el fiscal en cap de Tarragona, Xavier Jou, ha decidit obrir diligències d'ofici per investigar el cas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.