Societat

SOCIETAT

L’Ajuntament de Besalú regula els músics de carrer

Una ordenança recentment ampliada especifica els punts on es poden situar i l’estona que s’hi poden estar i, pensant en els veïns, es demana que els repertoris siguin variats

Tres anys després que s’aprovés una primera normativa, a Besalú acaba d’entrar en vigor una ordenança sobre els músics de carrer en què es modifiquen alguns aspectes d’aquell primer reglament. El resultat final és una regulació que impedeix, per exemple, que els músics vagin acompanyats d’animals de companyia i que obliga els artistes a mantenir el bon aspecte i el bon estat dels seus instruments, unes condicions que no es preveien en la normativa inicial. “L’objectiu és que hi hagi un cert nivell de qualitat”, justifica la regidora Fina Surina.

Segons l’ordenança –que no afecta les actuacions musicals de les fires o altres esdeveniments–, només poden actuar a la via pública els músics acreditats pel consistori, i tan sols poden treballar en dos espais: el pont vell i el Prat de Sant Pere, que, de fet, són els llocs on més visitants sol haver-hi. No n’hi pot haver més de tres tocant de manera simultània en cada zona i cada intèrpret hi pot estar un màxim de quatre hores seguides. En temporada alta, s’hi poden estar de les onze del matí a les nou del vespre, i la resta de l’any, de les dotze del migdia a les set de la tarda.

L’ordenança deixa clar també que la música que interpretin ha de ser suau i el volum sonor baix, atès que l’escenari on es troben és el barri vell. Pensant en els veïns que els han de sentir tot el dia, s’exigeix que el repertori sigui variat i es prohibeix repetir una mateixa peça en un curt període. Estan vetats els amplificadors i les trompetes sense sordina, entre altres. També es concreta que, en acabat, han de deixar ben net el lloc que han ocupat. Les infraccions poden comportar una multa de fins a 100 euros.

Avaluació prèvia

A partir d’aquestes dates i durant tot l’estiu, les places de músics de carrer de Besalú solen estar ocupades. Si bé en teoria hi ha una llista d’espera, a la pràctica no hi ha cua, tot i que –segons fonts municipals– sí que de tant en tant s’adrecen al consistori músics que estarien interessats a tocar al centre de la vila.

Una comissió de seguiment, formada per representants dels mateixos músics i de l’Ajuntament, va revisant de tant en tant el compliment de l’ordenança. Si queda alguna plaça lliure i algú demana ocupar-la, aquesta mateixa comissió avalua el candidat.

LA XIFRA

4
hores
seguides és el temps màxim que un mateix intèrpret pot estar tocant en un mateix lloc.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.