Ballesteros vol comparèixer al Parlament per defensar la capitalitat de Tarragona

Assegura que li donen suport la majoria d'alcaldes del territori, els quals admet que també veuen bé la vegueria del Camp

«Seguim el full de ruta i ara el que toca és defensar les al·legacions en el moment parlamentari», justificava Ballesteros, que formalment compareixerà a petició del PSC, si bé necessita abans l'aprovació dels altres partits. L'alcalde, en tot cas, explicava que ja ha donat a conèixer als portaveus municipals el contingut del text que transmetrà als parlamentaris.

Ballesteros va tornar a deixar entreveure que la seva prioritat és la defensa aferrissada de la capitalitat, desmarcant-se lleugerament i sense fer soroll de la demanda del nom de la vegueria. Així, destacava el suport rebut de la majoria d'alcaldes del Tarragonès, després d'haver arreplegat ja «consens i complicitats» al Priorat i al Baix Penedès, alhora que anunciava una visita a la Conca de Barberà. Del Baix Camp, però, no en va parlar, tot i que va deixar palès que el territori dóna suport a la capitalitat de Tarragona –«fins i tot crec que Reus també hi està d'acord», recordava–. No va amagar, això sí, que pel que fa al nom de la vegueria «hi ha un camp a recórrer», ja que el quòrum no és tan gran perquè el de Camp de Tarragona ja agrada.

L'alcalde, a banda, recordava als qui l'han acusat de «renunciar massa aviat» a les Terres de l'Ebre que allà «fa molts anys que hi ha voluntat d'anar per lliure, i tothom ho ha entès així», per la qual cosa «qui compari aquest cas amb el de Lleida, o no coneix Catalunya, o vol mentir».

Ausàs no escoltarà Aregio

Tot i que les al·legacions que defensarà les comparteixen CiU i el PP, l'alcalde ahir no es va estar de qualificar de «foc d'encenalls» les actuacions que estan duent a terme els seus adversaris polítics, tant pel que fa al seguit d'accions que va anunciar el portaveu de CiU, Joan Aregio –entre les quals una reunió amb el conseller de Governació, Jordi Ausàs, que finalment s'ha anul·lat–, com l'anunci que va fer el PP de dur l'avantprojecte de llei al tribunal de garanties constitucionals. Aregio lamentava ahir que Ausàs hagi canviat d'opinió en menys de 48 hores, «potser perquè ha cedit a les pressions des de Tarragona», i recordava que els grups del PP i ERC al Parlament sí que han acceptat reunir-s'hi.

el contrapunt

Un debat polititzat

òscar palau

És un debat que històricament ha generat passions, el de la capitalitat entre Reus i Tarragona, però el que acabarà passant aquest cop cau de tant madur –que Tarragona serà la capital, o com es vulgui dir, de la vegueria del Camp de Tarragona– que tot l'espectacle a què estem assistint les últimes setmanes des d'una i altra banda, i per part de tots els grups, només es pot interpretar en clau política. És humà que uns i altres –amb els alcaldes al capdavant– defensin la seva ciutat, però, amb la boca petita, Ballesteros ja reconeix que ha perdut la batalla del nom, i Pérez, la de la capitalitat. Que no s'entretinguin més, doncs, en xous i artificis. Sí, d'aquells que tan fan avorrir la gent del carrer.

Pérez reivindica els «àmbits funcionals»

el punt

En la jornada Noves inversions i infraestructures per impulsar l'economia al Camp de Tarragona –organitzada per Foment Industrial i Mercantil de Reus–, l'alcalde, Lluís Miquel Pérez, no va voler parlar directament sobre les diferències entre capital o seu institucional, però va parlar d'àmbits funcionals. L'alcalde va fer referència, però, a un document que va fer públic el Diari de Tarragona, en què s'evidenciava que el canvi de capital per seu institucional s'hauria instigat des de Reus. Pérez va lamentar que es fes públic perquè «és una nota, no un informe jurídic» en el qual «expressa amb un fonament real dels antecedents que existeixen, la nostra posició, que en part ha estat atesa i en part no». Ballesteros, diu que «no s'acaba de creure» que Reus «hagi fet un informe determinant, i fet per algú amb aquest interès». Tot plegat és «una cortina de fum, perquè a Reus volien la cocapitalitat, el seu nom a la llei, i ara fan veure que són els triomfadors».

Acusa Fernández (PP) de crear un discurs «basat en mentides»

S.C. / Ò.P

L'alcalde va carregar amb duresa contra el portaveu del Partit Popular, Alejandro Fernández, al qual va acusar de tenir un discurs «basat en una mentida i uns supòsits que només ell ha fet sobre una reunió amb el president de la Generalitat, i de la qual –va dir– no m'he amagat mai». Ballesteros va explicar que es planteja demandar el polític del PP «per dany a l'honor» i va admetre que les relacions amb el dirigent popular passen pels moments més delicats: «És la primera vegada que començo a tenir dubtes de la meva relació amb ell i per això li demano que no faci de les mentides l'eix principal del seu discurs», en relació amb la conferència que pronunciarà Fernández dilluns En defensa de la capitalitat de Tarragona. Al seu torn, Fernández va convidar el batlle a assistir-hi: «Per veure de primera mà que nosaltres no diem cap mentida.» «Presentaré un nou full de ruta en defensa de la capitalitat de Tarragona», va anunciar el líder popular, que va revelar que «Ballesteros sap, perquè m'ho ha confessat, que qui parla de la suposada reunió [amb Montilla] és un company socialista de Reus».

«Poblet ens dóna arguments»

ò.p.j

L'alcalde Ballesteros es va referir ahir a les paraules del president de la Diputació, Josep Poblet, el qual, en una entrevista que va sortir publicada dimarts a El Punt recordava que l'ens supracomarcal –el que en teoria ha de donar pas als futurs consells de vegueria– té avui tres seus institucionals: Tarragona, Reus i Tortosa. «Tinc l'entrevista guardada, i agraeixo aquestes paraules a Poblet, perquè aquest és un argument més per defensar el terme de capitalitat, ja que això demostra que el de seu institucional és confús, i ens ajuda molt en la nostra defensa», deia Ballesteros. L'alcalde assegura que continuarà insistint al Parlament que les seus institucionals de l'avantprojecte tornin a rebre el nom explícit de «capitals» en la llei final, un terme que recordava que el mateix conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, va fer servir fa uns dies per referir-se a Tarragona. Ballesteros, a més, recordava que el president de la Diputació també admetia en l'entrevista que la seva seu principal és a Tarragona, si bé admetia que no li «va agradar tant» que ja donés per bo el nom de Camp de Tarragona per a la vegueria. Per la seva banda, l'alcalde de Reus, Lluís Miquel Pérez, va preferir no donar més voltes ahir a aquesta qüestió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.