El turisme de sol i platja lliga Lloret i set ciutats de l’Estat
L’Ajuntament aporta 12.000 euros a l’any a l’associació i, amb Salou, n’és un dels socis impulsors
Sais diu que la seva oferta de clima i paisatge és bona i que volen rebre fons espanyols i europeus
L’Ajuntament de Lloret de Mar és un dels impulsors i socis fundadors de la nova Associació de Municipis Turístics i Sol i Platja de l’Estat espanyol, que formen vuit consistoris de l’Estat. L’equip de govern (CiU, ERC-Avancem i PSC) veu en l’entitat una manera de treballar amb altres municipis costaners.
El consistori lloretenc aportarà 12.000 euros a l’any a l’associació, segons va revelar l’alcalde, Jaume Dulsat (CiU), en el ple del dimecres 2. Dulsat és el representant de Lloret a l’associació, però ara és fora del municipi. El regidor de coordinació de l’acció de govern, Jordi Sais (CiU), explica que l’entitat ha nascut després de les converses de Dulsat amb el seu homòleg de Salou, Pere Granados, i la necessitat de treballar plegats perquè els vuit municipis tenen “problemes comuns de seguretat o de mobilitat”, assenyala Sais.
L’Ajuntament i altres institucions, com ara el govern o la Diputació, treballen per a la reconversió de la destinació turística de Lloret. Però el consistori promou alhora el turisme de sol i platja. En fa gala, Lloret, d’aquest segment de visitants? “La gent ve a Lloret pel clima i els paisatges, i els vol aprofitar. El turisme de sol i platja no ha de ser dolent, d’entrada. Una altra cosa és que a l’estiu la població es triplica o es quadruplica, i no hi ha prou serveis.”
L’Associació de Municipis Turístics de Sol i Platja està formada per Adeje i Arona (Tenerife), Benidorm (Alacant), Calvià (Mallorca), Maspalomas (Las Palmas), Torremolinos (Màlaga) i Salou i Lloret. La condició per incorporar-s’hi és que s’hi facin més de 4 milions de pernoctacions a l’any. A Lloret, el 2017 n’hi va haver 5.300.048, 4.862.063 de les quals en hotels.
Onze milions de turistes
El 2017, entre els vuit municipis de l’associació van rebre 11.059.430 turistes, és a dir, el 13,52% de tot el de l’Estat espanyol. S’hi van fer un total de 67.143.208 pernoctacions (un 19,75% del total registrat a l’Estat espanyol). En l’últim ple, Dulsat va explicar que gairebé el 4% dels llocs de feina que genera el turisme a l’Estat són d’aquests municipis, que sumen 427.000 habitants, incloent-hi els 38.000 de Lloret, els 26.000 de Salou i els 67.000 de Torremolinos.
La secretaria tècnica de la nova associació serà gestionada per l’Institut Tecnològic Hoteler (ITH), amb seu a Madrid. Serà aquest ens qui “busqui recursos espanyols i europeus”, avança Sais.