Educació

Crida de la comunitat educativa a la llibertat i en suport de l’escola catalana

Centenars de docents rebutgen les acusacions d’adoctrinament a tot Catalunya

Els sindicats demanen a Ensenyament que defensi els professors

La comunitat educativa ha dit prou a les acusacions d’adoctrinament a les escoles catalanes. Convocats pels sindicats de l’ensenyament, centenars de docents es van concentrar ahir davant la delegació del govern espanyol a Catalunya i les subdelegacions de Girona, Lleida i Tarragona, i també a Tortosa, per reclamar que se’ls permeti educar en llibertat. “És fals que s’estigui fomentant l’independentisme a les escoles”, va assegurar el secretari nacional del sindicat USTEC-STEs, David Córdoba, que va defensar que “el que es fa és generar debats a l’aula on s’escolta la pluralitat dels alumnes i es tracta amb respecte, com sempre s’ha fet”. Córdoba va lamentar l’autocensura dels professors, que “no se senten lliures d’obrir debats” que, al seu parer, “són enriquidors i fomenten l’esperit crític”.

A Barcelona, on es van aplegar més de dues-centes persones, els sindicats van exigir en un manifest al Departament d’Ensenyament que defensi els seus treballadors “sortint al pas públicament de les falses acusacions d’incitació a l’odi i dels que posen en dubte l’honorabilitat del professorat”, així com “fent públics els informes pertinents”. Alhora, van demanar que l’escola no s’utilitzi com un “instrument polític”.

A Girona, unes dues-centes persones es van concentrar en defensa de l’escola catalana i la llibertat d’expressió, i en contra de les acusacions d’adoctrinament. En representació de l’USTEC a Girona, l’historiador i articulista Xavier Díez va recordar l’excepcionalitat que viu el país. Díez va insistir que es tracta de decidir entre “la república o el franquisme adherit a les institucions espanyoles”. Els manifestants portaven pancartes que apel·laven a la llibertat de càtedra i on es podien llegir lemes com “Eduquem en llibertat” o “Eduquem ments crítiques”. Sobre la campanya judicial i mediàtica contra els docents i el suport a l’escola catalana que s’ha acordat en diferents claustres, Xavier Díez va assenyalar que al 155 no li agrada “que els claustres siguin lliures”. “No volem que la por s’escoli en una generació que ha crescut en democràcia i sense por”, va reblar.

La lectura del manifest del Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE) va servir per denunciar la instrumentalització política dels casos, assenyalant que “posa en risc la preservació de la convivència i la cohesió”. El manifest també reivindica centrar-se en els problemes reals de l’educació mencionant “la manca de docents que afecta l’educació secundària i formació professional” i la renovació de concerts sense cap avaluació de les necessitats d’escolarització. En els parlaments, la representant dels estudiants de secundària i del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans de la UdG va destacar l’educació com una “eina de transformació social”. Hi va afegir que “l’espanyolisme vol eliminar l’escola catalana” i el foment de l’esperit crític. “Les aules són la llavor per a la llibertat”, va dir l’estudiant entre aplaudiments dels assistents. Xavier Díez va cloure l’acte fent una crida a la comunitat educativa a no recular i a no deixar-se intimidar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.