salut
Congrés
Les Jornades TIC Salut i Social creen un ‘hub' tecnològic a Vic
Avui s'acaba un congrés amb 450 persones inscrites i la presentació de 168 projectes d'R+D+I
La tecnologia també ha de servir, recorden els experts, per crear “societats més justes i solidàries”
“La tecnologia ha entrat a la nostra vida quotidiana i n'ha millorat molts aspectes, però tenim un gran repte pendent: que serveixi per superar la bretxa de la desigualtat.” La utilitat social que han de tenir
les noves tecnologies per crear “societats més justes i solidàries” és un dels aspectes que avui abordarà Jordi Tolrà, fundador d'mSocial.cat i participant en una ponència
(9 h) sobre economia col·laborativa en les Jornades TIC Salut i Social de Vic. En aquesta sisena edició, s'hi han inscrit finalment 450 persones. “Formem un hub vigatà a l'euroregió Pirineus Mediterrània, on els àmbits de salut i social compartim, intercanviem i actuem junts amb les noves tecnologies”, va destacar ahir Marina Geli, directora del Centre d'Estudis Sanitaris i Socials (CESS) de la UVic-UCC.
Una de les novetats d'aquest any és, precisament, la integració del sector social al congrés, per treballar conjuntament amb salut reptes com l'envelliment, la pobresa i la desigualtat. “Les TIC fins ara eren un instrument, però també poden ser la solució”, va assenyalar Geli després que Tolrà demanés a les empreses tecnològiques que “identifiquin l'oportunitat que dóna el camp social com a camp a desenvolupar”, perquè el tercer sector “també ha de fer el pas, el salt al segle XXI”. Des d'un punt de vista més sanitari, el neuròleg afectat d'encefalitis autoimmunitària Domingo Escudero, que ahir va participar en un dels primers diàlegs de les jornades, va exposar el seu cas i les possibilitats d'accés a la informació que ofereix la interconnexió entre pacients i amb professionals mèdics.
En la presentació de les jornades que es va fer als mitjans de comunicació, Francesc Garcia Cuyàs, director de la Fundació TIC Salut, va preveure un model d'interacció diferent entre ciutadà i professional, “amb un canvi de rol i introduint més apoderament”, i va donar algunes dades d'aquest congrés, que avui a les 13.45 h clausurarà el conseller de Salut, Antoni Comín. En total, s'hi han presentat 168 projectes (el doble que l'any passat), que van des d'entorns 3D fins a “temes purs d'innovació com ara els smart watch”; s'hauran exposat 20 comunicacions, i hi hauran participat 80 demostracions, entre d'altres. Com a novetat, estudiants de secundària i de cicles formatius avui participen en un taller sobre ginys digitals.