sanitat
protesta
Front comú per reclamar inversió a l'hospital de Mataró
Els municipis del Maresme que estan sota el paraigua d'aquest centre volen trobar-se amb el conseller per reclamar-li finançament
Calen 10,4 milions de manera immediata per materialitzar actuacions prioritàries
Els municipis del Maresme que estan sota el paraigua de l'hospital de Mataró volen fer front comú per reclamar a la Generalitat que solucioni el dèficit d'inversions que aquestes instal·lacions sanitàries acumulen de fa temps. Per abordar de manera conjunta aquesta problemàtica ahir es van reunir a Mataró alcaldes i representants de set municipis de la comarca –dels 15 que tenen l'hospital de Mataró com a centre de referència– i van acordar demanar una reunió amb el conseller de Salut, Toni Comín (JxSí), per demanar-li que els pressupostos del 2017 incloguin una partida destinada al Consorci Sanitari del Maresme (CSdM), que és l'òrgan que gestiona l'hospital. Els municipis batallaran pels 10.437.918 d'euros que una auditoria del CSdM va considerar “urgents i prioritaris” per poder renovar utillatge i equipament de l'hospital. No obstant això, els municipis entenen que aquesta partida podria estar dividida en els pressupostos dels dos pròxims anys, en tant que són conscients de la situació actual de la Generalitat.
“Ara és el moment de coordinar-nos i fer força davant la conselleria perquè s'incloguin les demandes al pròxim pressupost”, va manifestar l'alcalde de Mataró, David Bote (PSC). “És una demanda unànime dels alcaldes afectats i creiem que la conselleria haurà d'actuar”, va prosseguir Bote, que va alertar que “l'hospital ha de créixer per poder donar resposta als municipis que estan sota el paraigua del consorci”. A més, els municipis que van assistir a la reunió d'ahir a Mataró –Premià de Mar, Arenys de Mar, Llavaneres, Argentona, Cabrera i Dosrius– van acordar portar als seus respectius plens la resolució aprovada aquest mes a Mataró que té per objectiu demanar al govern un pla d'inversions per al consorci. Els representants d'aquestes poblacions van valorar el fet que “aquesta reclamació fa que s'hi afegeixin Ajuntaments governats per diferents colors polítics”. D'altra banda, l'alcalde de Cabrera de Mar, i conseller comarcal, Jordi Mir (CiU), va assegurar que el Consell Comarcal del Maresme també donarà suport a aquesta reivindicació. La resta de municipis que tenen l'hospital de Mataró com a referència són Arenys de Munt, Cabrils, Caldes d'Estrac, Òrrius, Premià de Dalt, Sant Vicenç de Montalt, Vilassar de Dalt i Vilassar de Mar, dels quals Bote es va mostrar convençut que “secundaran la iniciativa”.
El Consorci Sanitari del Maresme gestiona l'hospital de Mataró, que atén una població, segons la seva àrea d'influència, de 265.551 habitants. Pel que fa a la Salut Mental, la seva població de referència és de 427.105 persones. A més de l'Hospital de Mataró, el consorci també gestiona serveis sanitaris d'atenció primària, sociosanitaris i residencials.
LES FRASES
Una auditoria reveladora
La falta d'inversió al Consorci Sanitari del Maresme, que gestiona entre altres equipaments l'hospital de Mataró, té conseqüències. Una auditoria tècnica, elaborada pel mateix organisme, alertava de la reducció continuada de pressupost provinent de la Generalitat. El document va posar xifres a la greu descapitalització i va estimar que els diferents serveis del consorci necessiten, només en obres, millores en les instal·lacions i equipaments i en la implementació de sistemes d'informació i control, un volum d'inversió de 23,7 milions d'euros, dels quals més de deu són per a actuacions que es consideren urgents i prioritàries. En la falta d'atenció preocupa especialment l'obsolescència de determinats equips sanitaris i la necessitat de posar-los al dia. De fet, s'assenyala que vora un 80% dels aparells clínics i diagnòstics ja han passat la seva vida útil.
Per si amb això no n'hi hagués prou, un altre incompliment d'aquestes resolucions es plasmarà aquest any amb la derivació d'una seixantena de pacients en llistes d'espera de pròtesis de genoll a l'hospital del Sagrat Cor, en mans de la multinacional mèdica Capio. Una pràctica que, si bé no és nova, té l'oposició del col·lectiu de metges.