Salut

SARA GARCÍA

PRESIDENTA DE VIU AUTISME

“Cal adaptar-se al seu univers”

Com a mare d'un nen amb TEA, com els definiria?
Com una condició. Són persones que tenen una visió molt personal i diferent del món. Reben els estímuls de diferent manera que nosaltres. Generalment, són persones hipersensibles.
Viure en un món que no entens?
Sí, ells no l'acaben d'entendre. Nosaltres, els neurotípics, hem construït la nostra societat, un tipus de societat. Però hem de ser conscients que hi ha persones que ens envolten que tenen una altra percepció d'aquesta societat. No la veuen com nosaltres i tenen una manera de sentir el que els envolta, les persones, la natura, tot, totalment diferent.
Són persones pressionades?
A vegades penso que es demana a aquestes persones un sobreesforç per adaptar-se a la nostra realitat, que és antinatural en el món que ells viuen. Som nosaltres que ens hem d'adaptar al seu món. Ja sé que és difícil d'entendre un concepte com el d'adaptar la nostra societat perquè ells l'entenguin, però és això. La nostra societat ha fet un gran esforç per adaptar-se a les persones amb discapacitat, però en el camp del TEA hi ha molt, però molt, per fer.
Però ha de ser molt complicat.
No ho nego. El seu món interior funciona d'una altra manera. Les maneres de comportar-se o de reaccionar, moltes vegades, no serien socialment acceptades. Però hem d'entendre i comprendre aquestes conductes.
Què creu que necessiten?
Molta estructura, molta anticipació. Entendre en tot moment on són i què han de fer. Viuen el present. Necessiten entendre en cada moment què és el que està passat perquè tot els pot ser una amenaça. I, tristament, en alguns casos, poden segregar-se de la societat. I això no ho podem permetre.

Quan el món es percep diferent

autisme
Cada vegada, més entitats i administracions treballen per donar suport als afectats pel trastorn de l'espectre autista
A la demarcació, poden voltar els 15.000
Joan Trillas
Al Gironès, en la prova iniciada el 2013, es van detectar 83 casos

Els estudis del Centre Nacional d'Estadístiques de Salut estatunidenc apunten que una de cada cinquanta persones està diagnosticada amb trastorn de l'espectre autista (TEA), el que representaria que, a la demarcació de Girona, voltarien els 15.000 casos. Amb les dades a la mà, i segons el gerent del CatSalut a la regió sanitària de Girona, Miquel Carreras, amb la prova pilot de detecció que es va iniciar el 2013 al Gironès, i en només quatre anys, es van valorar, a la comarca, 83 infants amb sospita d'autisme, a qui s'ha pogut fer un seguiment per part de professionals dels departaments d'Ensenyament, Salut i Treball, Afers Socials i Famílies. Aquestes són unes dades representatives que estan portant a donar cada vegada més visibilitat i, també, a dotar amb més recursos el tractament d'aquesta condició o trastorn. D'entrada, i com a element més immediat, aquest pla es desplegarà al Baix Empordà amb la creació de la que ja serà la segona unitat funcional del trastorn de l'espectre autista de la demarcació de Girona.

Una condició de per vida

Paco Jiménez, catedràtic de diversitat educativa de la UdG i impulsor de la càtedra per a l'estudi de l'autisme (vegeu peça), explica que s'està davant d'una condició que afectarà de per vida els nens i que els dificultarà “la comprensió del món i de tot allò que ens envolta”. Els afectats comparteixen tres àrees de dificultat i la seva condició els pot afectar de manera molt diferent. Aquestes tres àrees de dificultats són: amb la comunicació social, amb la interacció social i amb la imaginació social. Algunes persones autistes poden portar una vida més independent, mentre que la majoria necessitaran algun tipus de suport especialitzat de per vida. D'aquí la importància del diagnòstic i posterior seguiment.

Viu Autisme

Hi ha entitats que treballen l'autisme a la demarcació, com ara la Fundació Autisme Mas Casadevall i l'Associació Síndrome d'Asperger Girona (SAGI), i centres com ara l'ADN Girona, entre altres. A Platja d'Aro, hi ha un exemple, i recent, de com els pares s'uneixen per lluitar pels drets dels infants amb la creació, el 2013, de Via Autisme. Des de la seva fundació, ha passat del món local a obrir-se a tota la demarcació de Girona.

La seva presidenta, Sara García, explica que la iniciativa va sorgir després de participar en una prova pilot al Cdiap del Baix Empordà quan, en complir els cinc anys, els infants van deixar de rebre el servei. García destaca l'increment exponencial de la població diagnosticada de TEA i el fet que “l'administració no preveu cap tipus de servei per atendre les necessitats i les inquietuds de les famílies”. Ara mateix, i amb personal qualificat, Viu Autisme ha passat de 5 famílies a ampliar-se a més de 60 de tota la demarcació de Girona. L'entitat ofereix suport, orientació i atenció psicoterapèutica especialitzada, tot per assolir una a plena inclusió de les persones amb TEA en tots els àmbits de la societat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia