Salut

Salut

La microcirurgia del Trueta obté un 90% d'èxit

Se'n beneficiaran una trentena de dones a les quals es reconstruirà el pit just després d'extirpar-los un tumor

  • Intervenció amb la tècnica de la microcirurgia a l'hospital Josep Trueta ICS GIRONA.
  • VÍDEO: El cap del servei de cirurgia plàstica i reparadora del Trueta, el doctor Óscar Hur, i el doctor Josep Maria Ribas, del mateix servei, parlen de la microcirurgia.

El servei de cirurgia plàstica i reparadora de l'hospital Josep Trueta de Girona és capdavanter en la reconstrucció mamària immediata en casos de càncer. L'hospital de Girona és el segon de Catalunya –només darrere de l'hospital de Bellvitge– amb un major índex de processos de reparació en el mateix acte quirúrgic en què s'extirpen els tumors mamaris, que hi arriba fins a un 80% dels casos. Una de les tècniques que es fan servir a l'hora de fer les reconstruccions mamàries immediates és la microcirurgia –cirurgia guiada per microscopi–, que registra un 90% d'èxit. Els responsables del servei confien fer aquest any una trenta d'intervencions de cirurgia plàstica que requereixen tècniques de microcirurgia per fer les reconstruccions mamàries. Amb aquesta tècnica, a l'hora de fer la reconstrucció de pit s'usa teixit de la mateixa pacient, habitualment extret de la panxa amb una tècnica anomenada DIEP. Aquesta extracció presenta avantatges respecte als teixits obtinguts d'altres parts del cos, ja que no afecta cap múscul ni tampoc utilitza cap material extern com ara els implants mamaris. Es fa a la mateixa sala d'operacions després de l'extirpació del tumor, mitjançant tècniques de dissecció microquirúrgiques que permeten conservar el múscul abdominal, cosa que evita debilitats i problemes posteriors. Un cop extret el teixit de la panxa, es porta fins al tòrax, on s'uneix a les artèries i venes amb tècniques microscòpiques per tal que un cop implantat obtingui un reg sanguini propi. Això permet remodelar la mama amb un teixit que pel seu color, tacte i comportament és molt semblant al que s'ha extret en la mastectomia. “Aplicar la microcirurgia va representar fer un pas de vint anys cap endavant. [...] Ens permet fer trasplantaments de teixit i això vol dir jugar a primera divisió”, ha explicat el cap de servei de cirurgia plàstica del Trueta, el doctor Oscar Huc. “Amb la microcirurgia podem fer grans trasplantaments de teixits i restituir el teixit extirpat, que normalment és molt gran. A més, ens permet fer una cirurgia més radical a l'hora d'extirpar els tumors”, hi afegeix el doctor Josep Maria Ribas, del de mateix servei.

A banda d'aquestes intervencions de reconstrucció mamària, el servei de cirurgia plàstica del Trueta també intervé sovint en casos de grans lesions traumàtiques i per contrarestar defectes produïts per intervencions oncològiques greus a qualsevol part del cos. La precisió d'aquest procés quirúrgic és tan alta que permet una millor recuperació del pacient, la reducció de les estades hospitalàries i l'acceleració del procés de regeneració de les zones afectades. Aquest servei cobreix tot l'àmbit territorial, de manera que, a més de les necessitats del Trueta, també atén les de l'hospital Santa Caterina de Salt, el de Palamós, el de Figueres i el d'Olot.

LA XIFRA

80
per cent
de les mastectomies per càncer de mama són amb reconstrucció immediata durant la mateixa intervenció.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia