Salut

Un ambiciós pla permet detectar a la Garrotxa 22 casos de càncer de colon

És fruit del programa de cribratge que lidera l'hospital d'Olot i que té el suport del Rotary Club

S'han avaluat gairebé 7.000 garrotxins d'entre 50 i 69 anys

L'hospital d'Olot ha dut a terme un total de 446 colonoscòpies que han permès detectar 22 càncers invasius en el marc del programa de cribratge que està duent a terme des de fa un parell d'anys amb la participació del Rotary Club. A la Garrotxa, hi han participat 6.860 persones del conjunt de les que hi han estat convidades –les d'entre 50 i 69 anys–, que representen un 48,75%. Les dades corresponen a les àrees bàsiques d'Olot, Sant Joan les Fonts, Besalú i la Vall d'en Bas. Aquests dos últims municipis són els que més participació han tingut, 51,07% i 57,57%, respectivament; mentre que Olot ha tingut un 46,80% i Sant Joan les Fonts, un 49,11%.

D'aquest 48,75%, 473 persones han obtingut un resultat positiu (6,90%) i per tant s'han derivat a la infermera del programa. En total s'han realitzat 446 colonoscòpies a l'hospital d'Olot, que han acabat diagnosticant 22 càncers. Les àrees bàsiques de Sant Joan i la Vall d'en Bas ja han iniciat la segona fase del programa, la de Besalú ho farà al maig i la d'Olot, al setembre. Aquest programa s'emmarca en el pla de salut de Catalunya 2016-2020 per potenciar els aspectes preventius.

Cada any a Catalunya es diagnostiquen més de 4.000 casos nous de càncer de còlon i recte, i actualment és la segona causa de mort per càncer. És el segon càncer més freqüent en homes, després del de pròstata, i en dones, després del de mama, però és el més diagnosticat si es tenen en compte els dos sexes. La prevenció és fa amb una dieta saludable, exercici físic i mantenint el pes adequat.

LES XIFRES

446
colonoscòpies
són les que s'han realitzat en el marc d'aquest programa i 22 han estat positives.
6.860
persones
de la Garrotxa d'entre 50 i 69 anys han participat al cribratge, cosa que representa un 48,7% del total.

Pictograma del follet de l'hospital

L'hospital d'Olot ha inaugurat el mural del follet a l'entrada de consultes externes. És un pictograma fet amb totes les fotografies dels nens i nenes que ara fa justament un any van participar en la presentació d'aquest personatge que decora els espais del centre on s'atenen els infants: urgències, hospital de dia mèdic, consultes externes, sala de nadons i salut mental. El follet va ser dissenyat pel dibuixant olotí Tavi Algueró.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia