Salut

Pla contra la precarietat laboral en la sanitat pública

Comín aconsegueix un consens amb sindicats, col·legis professionals i patronals del sector per desenvolupar mesures d'estabilitat laboral

No servirà per augmentar ni el sou ni les plantilles

No servirà per augmentar ni el sou de metges i infermeres ni tampoc per ampliar les plantilles i reduir així la pressió assistencial que hi ha al sistema públic de salut. “Estem parlant només de donar estabilitat als treballadors”, va subratllar el conseller de Salut, Antoni Comín, durant la presentació, ahir a la tarda, del pla de garantia de l'estabilitat laboral, que ha aconseguit consensuar en un temps rècord –la comissió per elaborar-lo es va constituir a mitjan març– amb una vintena d'entitats del sector, entre les quals hi ha sindicats, col·legis professionals i patronal. El document no només fa un diagnòstic de la problemàtica –a principis de l'any passat quatre de deu treballadors del sector públic de la salut de la Generalitat tenia un contracte temporal–, sinó que assenyala vuit mesures per intentar combatre la precarietat laboral.

La més concreta d'aquestes mesures, ja anunciada pel govern el 18 d'abril passat, és l'oferta pública d'ocupació de 2.400 places a l'Institut Català de la Salut (ICS), on actualment el percentatge d'interinitat és del 38,1%. En la resta d'entitats del sector públic que no depenen de l'ICS, on els interins ocupen el 21,1% de la plantilla estructural, el compromís és impulsar la convocatòria de processos selectius al llarg del 2017 per cobrir unes 575 places. En els dos casos, l'objectiu és convertir les places d'interins en fixes, però en cap cas les mesures estan pensades per augmentar la plantilla perquè, com bé va explicar Comín, l'oferta pública d'ocupació “equival a la reposició acumulada de personal jubilat dels anys 2015 i 2016”.

Més enllà d'aquestes actuacions imminents, orientades a limitar el creixement de la temporalitat, el pla preveu una segona part que no només vol aturar, sinó també reduir “el creixement de la interinitat”. En aquest cas, però, Comín va deixar molt clar que la decisió última dependrà de Madrid. “Caldria una convocatòria extraordinària o que la taxa de reposició sigui superior al 100%.” En aquest sentit, va recordar l'acord estatal per a la millora de l'ocupació pública signat el 29 de març, que lògicament està supeditat a l'aprovació del pressupost. “Estarem molt pendents sobre la necessitat d'activar l'acord i concretar-lo”, va advertir Comín. El pla, elogiat per totes les entitats que van fer costat a Comín, preveu també continuar amb les mesures per passar de treballadors eventuals a interins, l'elaboració en dos anys d'un pla de conciliació laboral i familiar, i la creació d'un observatori per fer un seguiment sobre la qualitat de les contractacions. Entre la vintena d'entitats que ho han subscrit hi ha el Consell del Col·legi de Metges i d'Infermeres, el Sindicat d'Infermeria, Metges de Catalunya, la Unió Catalana d'Hospitals, el Consorci Sanitari i Social de Catalunya, l'Associació Catalana d'Entitats de Salut (ACES), la UGT, CCOO, el Sindicat de Tècnics d'Infermeria, USOC, l'Institut Català de la Salut i Satse.

LES XIFRES

2.407
llocs de treball
es van perdre en el sector públic de la salut en el període 2011-2015.
1.542
llocs de treball
s'han recuperat globalment entre els anys 2015 i 2017.
És un pla que toca de peus a terra i l'hem fet junts. Fa especial atenció a les dones i els joves
Núria Cuxart
Consell del col·legi d'infermeres
La precarietat és el principal problema dels professionals i hem d'evitar que es faci crònica
Josep Vilaplana
Consell del Col·legi de metges
Per fi podré dir a les companyes llevadores del Vall d'Hebron que elles també podran tenir fills
David Carbajes
satse
No s'entén que una sanitat d'excel·lència se sustenti en la precarietat dels professionals
Jordi Cruz
metges de Catalunya
La infermeria s'ha vist molt penalitzada sistemàticament amb una contractació molt perversa
Xavier Baró
unió catalana d'hospitals
És important que el treballador es consideri estable. Això aporta un valor afegit
Anna Zarzosa
aces

Entre el 2011 i el 2015 es van perdre 2.407 empleats

L'any 2011 hi havia 76.306 treballadors públics de salut. Segons el diagnòstic inclòs en el pla presentat ahir, l'any 2015 aquesta xifra havia baixat fins als 73.899. En quatre anys es van perdre, doncs, 2.407 empleats. La plantilla estructural, que inclou fixos i interins però no els eventuals, va passar en aquest mateix període de 71.138 empleats a 68.458. Això vol dir, segons recull també el document, que l'any 2015 un 14% dels contractes són eventuals o per suplències.

En el període 2015-2017, el sistema públic de salut ha recuperat globalment 1.542 llocs de treball, dels quals 769 són estructurals, cosa que, segons el pla, equival al “64% de la plantilla global perduda”.

Als hospitals de la xarxa pública, el 70% de la plantilla era estructural el 2014, però el percentatge va baixar al 67,3% el 2015. El personal interí estructural va passar, en canvi, del 17,6% al 18,8%; el personal eventual va pujar del 6 al 6,8%, i les suplències, del 6,4 al 7%. De fet, el contracte que més va augmentar l'any 2014 va ser l'eventual, un 16%, seguit de les suplències, un 12%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

arqueologia

Apareix una plataforma amb funcions religioses i socials a l’Antic, a Amposta

AMPOSTA

La Policia Local tindrà una nova comissaria al barri de Montesa

ESPLUGUES DE lLOBREGAT
equipaments

Nou paviment a la pista d’atletisme de Torredembarra

Torredembarra
MOBILITAT

Calafell obre un debat per replantejar el transport urbà

Calafell
societat

La Pirotècnia Pibierzo de Lleó actua per Santa Anna, el dia gran de la Festa

blanes
medi ambient

Talen 11 palmeres per seguretat a Vilanova i la Geltrú

VILANOVA I LA GELTRÚ
societat

La CUP exigeix al govern que acabi amb les activitats il·legals a la Gola del Fluvià

sant pere pescador
tecnologia

Un joc digital permet visitar l’època medieval, la barroca i la modernista de Vic

VIC
xina

Alerta a la Xina pel pas del tifó Gaemi

barcelona