salut
fumadors
Més de 123.000 exfumadors a la regió sanitària de Girona
Es calcula que cada any uns 7.000 gironins deixen el tabac
Accions en hospitals i CAP d’arreu del territori per promoure una vida sense fum
Un 18% de la població de més de 15 anys de la regió sanitària de Girona és exfumadora, segons les dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya (Esca) 2015/16. Del conjunt de la població de 15 anys o més, formada per 685.280 gironins i gironines en el moment de l’enquesta, el col·lectiu d’exfumadors estava format per 123.350 persones. Un 21,3% dels exfumadors són homes, però també hi ha un 14,6% de dones que han deixat de consumir tabac. Es calcula que cada any prop de 7.000 persones deixen de fumar a les comarques gironines. En aquest sentit, cal destacar que, en els darrers tres anys, unes 200 persones han participat en les teràpies de grup de deshabituació tabàquica que s’han fet a les quatre àrees bàsiques de salut (ABS) de Girona. Un 37,67% dels participants han estat homes i un 30,14%, dones. La majoria dels fumadors tenen entre 28 i 35 anys, i entre 47 i 76 anys. Prop del 62% dels fumadors consumien cigarretes industrials; un 16,74%, picadura; un 3,72%, les dues coses, i un 1,86%, pipa o cigar. Del total de les persones que participen en les teràpies de grup, un 70% arriben al final de les sis sessions. I, d’aquestes persones, una mica més de la meitat deixen de fumar abans d’arribar a l’última sessió.
A la regió sanitària de Girona, el percentatge de població major de 15 anys que fuma és del 25,3% –entre els que ho fan diàriament i els que ho fan ocasionalment–. Són un total de 173.375 persones: un 31,4% són homes i un 19,1%, dones. El percentatge de fumadors està lleugerament per sobre de la mitjana de Catalunya, que és del 24,7%.
Amb motiu, demà, del Dia Mundial Sense Tabac, l’hospital Josep Trueta de Girona, l’hospital Santa Caterina de Salt i els centres d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) i de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) celebren la Setmana Sense Fum, que engloba un conjunt d’activitats encaminades a conscienciar els usuaris dels perjudicis del tabac i a potenciar la deshabituació tabàquica.
Al Trueta s’ha reforçat la senyalització del recinte hospitalari com a entorn sense fum, per conscienciar tothom –pacients, usuaris i professionals– de la importància que no es fumi en tota l’àrea de l’edifici. En concret, s’ha pintat una franja vermella a tot el perímetre del recinte sanitari a partir de la qual no està permès fumar per llei i s’hi han posat més rètols informatius. Demà, al vestíbul del centre, es faran mesuraments de la capacitat pulmonar (cooximetries), valoració de la intoxicació de l’organisme i la mesura de l’edat o desgast dels pulmons. De les deu a les dotze del matí, al parc hospitalari de Salt, el servei de cuina de l’IAS convidarà usuaris, familiars i professionals a xocolata amb melindros, i la Fundació Drissa, a sucs ecològics. Sota el porxo de l’hospital, hi haurà taules informatives, amb consell i proves dirigides al fumador, a càrrec dels professionals sanitaris, els estudiants d’infermeria de la UdG, l’Oncolliga Girona i l’Associació Catalunya Contra el Càncer.
El paper dels CAP
Tot i que de manera habitual els professionals d’atenció primària ja ofereixen consell als pacients fumadors per deixar l’hàbit durant les visites, aquests dies el nombre d’actes es multiplica. A Girona, els equips d’atenció primària surten al carrer i a diverses places per muntar taules informatives i oferir als ciutadans cooximetries, mesures de l’edat pulmonar i promoció dels tallers de deshabituació tabàquica. A Celrà, els professionals de primària es dirigiran directament als vianants per proposar-los jocs interactius amb l’objectiu que deixin de fumar. Sarrià de Ter, Figueres, la Jonquera i Roses, Banyoles, Tordera, Cadaqués, Vilafant i Castelló d’Empúries intensificaran les campanyes de deshabituació a través de tallers, xerrades, exposicions i activitats lúdiques.
A Bàscara, es faran ecografies vasculars als fumadors que ho vulguin i els professionals dels CAP de Salt aniran al mercat a informar els usuaris dels beneficis d’abandonar l’hàbit del tabac. Així mateix, organitzaran una caminada saludable, acció que també es durà a terme a Arbúcies, Sant Feliu de Guíxols, Platja d’Aro i Santa Cristina d’Aro.
A Breda, Hostalric i Riells s’estan fent enquestes als usuaris per detectar qui és fumador i per oferir consells i informació a qui ho sigui. Demà, els nens de sisè de les escoles de Breda i Hostalric llegiran unes cartes dirigides a un familiar fumador i les seleccionades es faran públiques a través de la ràdio d’Hostalric.
LES XIFRES
Quatre-cents alumnes de 1r d’ESO, contra el tabac
Un total de 430 alumnes de primer d’ESO dels Maristes, Bell-lloc i Vedruna de Girona, i Salvador Espriu, Vilagran i Pompeu Fabra de Salt, van assistir ahir a l’acte de cloenda del programa educatiu No et fumis la salut, que vol alertar els joves dels riscos que el consum de tabac comporta per a la salut. El programa, que impulsa des de fa anys la Fundació Oncolliga Girona, ha arribat aquest curs a 4.200 estudiants de 51 centres gironins. El programa inclou sessions informatives a les aules sobre els riscos del tabac i intenta donar eines als adolescents perquè el rebutgin. L’edat en què es comença a consumir tabac és cada cop més primerenca i alguns estudis destaquen l’entrada a l’institut com un dels factors de risc per iniciar-s’hi, segons l’Oncolliga. El cap de pneumologia del Trueta, el doctor Ramon Orriols, va manifestar ahir la necessitat d’incidir en la població jove perquè no s’iniciï en aquest hàbit. No obstant això, va assegurar que en els darrers anys ha baixat el nombre de fumadors entre els joves. Ahir, els alumnes van posar en comú les diverses campanyes que han elaborat contra el consum de tabac. A l’acte, hi va assistir el director d’Ensenyament, Josep Polanco.