Salut

Salut

Teràpia forestal als boscos madurs

Biotop Natura i Selvans guien la immersió per aquests espais, com ara can Serra d’Olot

Hi aconsegueixen efectes terapèutics

Tot és natura. Aquest és el principi bàsic amb què treballa Isabel Verdaguer, de Biotop Natura i de l’associació Selvans, als banys de boscos madurs –amb més de cent anys sense intervenció dels humans–. Hi acompanya un grup de persones afectades de fibromiàlgia o fatiga crònica, tot i que diu que no cal tenir cap d’aquestes afeccions. Són un bon aliat, doncs, per prevenir malalties i com a remei a estats d’ànim depressius o decaïment i cansament. “Intentem ajudar les persones a obrir els seus sentits i percebre l’entorn i formar-ne part. És tornar als orígens”, explica.

I això com es tradueix a la pràctica? Doncs un bon exemple és el grup que ha participat en l’última sessió que ha dirigit Verdaguer al bosc madur de can Serra d’Olot. Qui no les coneix simplement veu persones que caminen una rere l’altra, a una distància prudencial, en silenci, molt a poc a poc i molt concentrades en allò que estan fent. I és que abaixar el ritme, no pas de forma sobtada, és un dels principis fonamentals per connectar amb un mateix i desprendre’s de l’entorn. “És important fer sessions guiades perquè així coneixen què és un bosc madur, els beneficis que comporta i es van creant vincles especials entre les persones i la natura”, sentencia Isabel Verdaguer. Segons ella, és quan s’aconsegueix aquesta connexió amb l’entorn que el bosc té efectes terapèutics. Uns efectes comprovats pel neuròleg Secundí López Pousa, que és president de Selvans.

Biotop és qui recull les necessitats dels participants als banys de bosc i dona consells a l’hora de dissenyar l’itinerari de can Serra. Els tècnics del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa són els qui les duen a la pràctica. Es tracta d’alguns treballs de silvicultura, d’instal·lar-hi bancs o superfícies per estirar-se, posar-hi senyalització, espais d’aixoplug, etc. El parc també actua a can Formiga de Sacot (Santa Pau). El cost dels treballs és de 49.000 euros, que aporta la fundació La Caixa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia