Societat
Fixen serveis mínims d’un 85% per a la vaga d’ambulàncies a Girona
Coincidint amb el primer dia d’aturades, els sindicats convoquen avui una manifestació al migdia i una concentració al peatge de Maçanet al vespre
La Generalitat ha fixat uns serveis mínims d’un 85% per a la vaga d’ambulàncies de les comarques gironines que comença avui. El Departament de Treball, però, deixa que l’empresa adjudicatària del servei, Transports Sanitaris de Catalunya (TSC), reparteixi aquest percentatge com cregui convenient entre els serveis urgents (malalts i accidentats) i els que no ho siguin (per exemple, les visites programades). Les aturades parcials, que es faran en dues franges horàries de quatre hores al matí (de 6 a 10) i a la tarda (de 2 a 6), s’han convocat cada divendres a partir d’avui de manera indefinida i afectaran les comarques de Girona i les de l’Alt Maresme.
Coincidint amb el primer dia de vaga, els sindicats han convocat una manifestació pel centre de Girona. La marxa començarà a les dotze del migdia i anirà des de l’avinguda Ramon Folch fins a Pompeu Fabra, on acabarà davant la Subdelegació del Govern. A més, al vespre hi ha prevista una concentració a la sortida 9B del peatge de Maçanet de la Selva. I el comitè de vaga prepara més mobilitzacions per als pròxims dies, com ara una manifestació a Calella el dia 18 i una concentració a la rotonda d’accés a Blanes per l’N-II el dia 25. Els sindicats CCOO, el del Transport Sanitari de Girona (STSG) i Sindi.cat denuncien que l’adjudicatària incompleix les bases del concurs i les sentències dels tribunals. Per desbloquejar el conflicte ahir es va convocar una mediació d’última hora a Treball entre sindicats i empresa que va acabar sense acord. Segons el portaveu del comitè de vaga, Adolfo Martín, “consideren la vaga il·legal” i “van amenaçar d’emprendre accions”. La vaga l’han convocada tres dels quatre sindicats presents al comitè, que són els majoritaris (la UGT se’n desmarca). Després de mesos de queixes, han decidit tirar endavant les aturades com a mesura de pressió. Exigeixen que se’ls millorin les condicions laborals sobretot pel que fa a horaris i mobilitat geogràfica. Sostenen que les que té ara la plantilla “no són dignes” i que impedeixen “conciliar la vida laboral amb la familiar”.