Pacte per la salut pública a l’Hospitalet
28 partits i entitats de professionals i malalts reclamen un servei de qualitat
Vint-i-vuit entitats i partits polítics de l’Hospitalet han signat el Pacte en defensa d’una salut pública de qualitat, un document que recull una vintena de propostes d’actuació per afrontar els reptes del municipi en matèria de salut. Al pacte s’hi han adherit el PSC, Cs, el PP, ERC i CiU i 23 entitats de professionals de la salut, malalts i familiars.
Aquesta iniciativa pretén garantir el dret a la salut de tota la ciutadania amb un model que prioritzi la igualtat d’oportunitats i la convivència. El document fa una diagnosi de la sanitat a la ciutat en què s’analitza l’atenció primària i hospitalària, la qualitat de vida i atenció a les malalties cròniques, els ajuts públics, la salut laboral i la promoció de la salut, entre altres aspectes. Així mateix, fa 20 propostes per defensar la salut pública de qualitat a la ciutat.
Aquestes propostes advoquen, per exemple, per promoure la posada en marxa dels recursos necessaris i de solucions que ajudin a disminuir les desigualtats que afecten les persones socialment vulnerables. També es vol treballar per reduir les llistes d’espera en l’atenció primària i per garantir un model d’atenció sanitària integral. Així mateix, s’hauria de millorar la interacció entre els diferents àmbits sanitaris i impulsar la investigació mèdica. El pacte proposa, entre altres coses, la incorporació de més personal sanitari si es necessita i la potenciació de la figura del farmacèutic.
Canviem se’n desmarca i critica el procés
RedaccióCanviem LH –ICV, EUiA i Pirates– s’ha desmarcat del pacte perquè considera que el procés participatiu del qual ha anat acompanyat ha tingut una baixa participació perquè ha estat “un procés tancat i amb poca exposició pública per part dels impulsors”, segons critica el grup municipal. La formació afirma que comparteix una part del text, però considera que és poc exigent ateses les circumstàncies del servei sanitari a la ciutat. Per exemple, no reclama un servei de pediatria les 24 hores, ni resol la “discriminació” de la població que s’ha de des plaçar a Sant Joan Despí perquè el seu hospital de referència és el Moisès Broggi i no pas el de Bellvitge.