Salut

Salut

Un estudi redueix un 8% la medicació de residents

Els serveis de Farmàcia i Geriatria del CHV i la FHSC de Vic fan un programa per regular els fàrmacs en gent gran

El projecte ha guanyat el premi Rovi

La gent gran acostuma a acumular al llarg de la seva vida molta medicació, però no hi ha pastilles per a tota la vida. “Hi ha d’haver una revaloració contínua dels pacients i una anàlisi de la seva situació per veure si aquell tractament toca o ja no toca.” Daniel Sevilla, farmacèutic adjunt del Consorci Hospitalari de Vic (CHV) i la Fundació Hospital de la Santa Creu (FHSC) de Vic, és el coordinador d’un projecte multidisciplinari i innovador que ha aconseguit reduir en un 8% la medicació dels usuaris de residència.

A partir de l’estudi de 291 persones de les residències Aura (Manlleu) i El Nadal (Vic), van constatar que el 59% de persones prenia algun fàrmac que podia considerar-se inapropiat. Després de fer una revisió es va poder disminuir la medicació global un 8%, una xifra que, segons Sevilla, “més que una sorpresa és una reafirmació d’una intuïció”: “Tenim molt clar quins tractaments hem d’iniciar quan tenim unes malalties però no tenim documents o pronunciaments que ens donin suport a l’hora d’estudiar què deixar de fer.” Sevilla explica que els usuaris de residències –gent de 85 a 90 anys, majoritàriament dones– tenen moltes patologies, sobretot relacionades amb demència o poca funcionalitat i amb malalties cardiovasculars. La reducció de la medicació, més enllà d’un estalvi econòmic, minimitza efectes adversos en la salut.

L’estudi, que va començar el 2010 amb l’anàlisi de pacients aguts i després d’atenció intermèdia, des del 2016 se centra en les residències. La intenció és continuar l’any que ve amb residents nous i també amb gent gran però en l’àmbit de l’atenció primària. El projecte, que es donarà a conèixer en una jornada el dia 24 al Sucre de Vic, va guanyar el premi Rovi al desenvolupament de la farmàcia hospitalària entre 27 candidats de tot l’Estat espanyol.

LA XIFRA

291
persones
de dues residències d’Osona van ser analitzades i el 59% prenia algun fàrmac inapropiat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.