Salut
Un estudi redueix un 8% la medicació de residents
Els serveis de Farmàcia i Geriatria del CHV i la FHSC de Vic fan un programa per regular els fàrmacs en gent gran
El projecte ha guanyat el premi Rovi
La gent gran acostuma a acumular al llarg de la seva vida molta medicació, però no hi ha pastilles per a tota la vida. “Hi ha d’haver una revaloració contínua dels pacients i una anàlisi de la seva situació per veure si aquell tractament toca o ja no toca.” Daniel Sevilla, farmacèutic adjunt del Consorci Hospitalari de Vic (CHV) i la Fundació Hospital de la Santa Creu (FHSC) de Vic, és el coordinador d’un projecte multidisciplinari i innovador que ha aconseguit reduir en un 8% la medicació dels usuaris de residència.
A partir de l’estudi de 291 persones de les residències Aura (Manlleu) i El Nadal (Vic), van constatar que el 59% de persones prenia algun fàrmac que podia considerar-se inapropiat. Després de fer una revisió es va poder disminuir la medicació global un 8%, una xifra que, segons Sevilla, “més que una sorpresa és una reafirmació d’una intuïció”: “Tenim molt clar quins tractaments hem d’iniciar quan tenim unes malalties però no tenim documents o pronunciaments que ens donin suport a l’hora d’estudiar què deixar de fer.” Sevilla explica que els usuaris de residències –gent de 85 a 90 anys, majoritàriament dones– tenen moltes patologies, sobretot relacionades amb demència o poca funcionalitat i amb malalties cardiovasculars. La reducció de la medicació, més enllà d’un estalvi econòmic, minimitza efectes adversos en la salut.
L’estudi, que va començar el 2010 amb l’anàlisi de pacients aguts i després d’atenció intermèdia, des del 2016 se centra en les residències. La intenció és continuar l’any que ve amb residents nous i també amb gent gran però en l’àmbit de l’atenció primària. El projecte, que es donarà a conèixer en una jornada el dia 24 al Sucre de Vic, va guanyar el premi Rovi al desenvolupament de la farmàcia hospitalària entre 27 candidats de tot l’Estat espanyol.