Salut

Salut

Els serveis sanitaris catalans es preparen per a l’augment de casos de grip

Ja s’estan donant prop de 100 casos per 100.000 habitants, i la barrera epidèmica està en els 104

La grip a Catalunya ja ha afectat aquesta última setmana a la ratlla de 98 persones per cada 100.000 habitants i el nombre de síndromes gripals ja supera el nivell de base establert per a aquesta temporada -75,8 casos- per la qual cosa els serveis sanitaris ja es preparen per fer front a l’increment de l’activitat gripal.

Segons ha informat avui el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, “tot i que encara no s’ha superat la barrera epidèmica -109,4 casos- es preveu que això passi les pròximes setmanes”.

Els llindars que marquen el nivell de base establert i la fase epidèmica estan basats en les dades d’incidència provinents dels períodes epidèmics d’onze temporades anteriors, unes dades recollides en el Pla d’Informació de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya (PIDIRAC, temporada gripal 2017-2018).

Aquesta temporada s’ha comptat amb 60 metges de la xarxa sentinella (34 de medicina de família i 26 pediatres), encarregats de recollir mostres faríngies i nasals durant tota la temporada i aportar les dades de morbiditat atesa.

Els metges de la xarxa sentinella, que s’han ubicat a 43 centres d’atenció primària distribuïts per diverses comarques -amb una cobertura de l’1,03% de la població de Catalunya-, van aïllar 19 virus de la grip en les mostres recollides durant la setmana del 18 al 24 de desembre.

Aquest fet ha evidenciat que els casos de grip han augmentat en tots els grups d’edat, especialment de 0 a 4 anys i de 5 a 14 anys.

Aquella mateixa setmana, dels ingressos hospitalaris greus pel virus de la grip, sis es van registrar als hospitals de la xarxa sentinella, i des de l’inici de la temporada (a principi d’octubre) un total de 52, dels quals el 82%, no estaven vacunats.

A causa de l’increment d’activitat registrat l’última setmana -no només als hospitals de la xarxa sentinella-, els centres mèdics han activat els seus plans de contingència, emmarcats en els 22 plans de contingència territorials planificats i activats aquest hivern.

L’objectiu final és “millorar l’adequació del procés d’atenció continuada i urgent, i aconseguir que la ciutadania sigui atesa en el dispositiu més adequat i amb la millor qualitat possible”, ha informat la Generalitat.

En aquest sentit, “els plans concreten la resposta que el conjunt de dispositius d’un territori han de desplegar en funció de la pressió assistencial de cada moment: increment d’activitat, contractació de personal, adequació de llits, flux de pacients entre dispositius, reforç de transport sanitari, flexibilitzar les agendes amb més temps per atendre consultes urgents i el reforç de l’atenció primària”, han afegit.

El departament de Salut de la Generalitat ha recordat que “la millor manera de protegir-se i evitar la propagació de la grip és la vacunació i el manteniment d’unes bones pràctiques d’higiene, com rentar-se les mans de manera regular”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.