Salut

sanitat

brot de gastroenteritis

S'eleva a 145 el nombre de nens afectats per un brot de gastroenteritis a la Cerdanya

Tots els joves eren a la Cerdanya fent una estada d’esquí i 65 de Girona van ser atesos ahir al Güell

Salut Pública investiga l’origen de la malaltia

Un brot de gastroenteritis aguda ha afectat 147 persones a la Cerdanya, dels quals 145 són menors d'entre 8 i 14 anys i la resta dos professors, com ja ha avançat avui aquest diari i ha confirmat l'Agència de Salut Pública de Catalunya. Els afectats són de dues escoles del Gironès, dues de Barcelona Sud i una del Barcelonès Nord, a més d'un grup d'escolars francesos. Tots ells han estat allotjats en cinc hotels diferents de la comarca i van començar a presentar els símptomes aquest dimecres al matí, abans de l'hora de dinar. La simptomatologia en tots els casos és lleu amb clara predominança de vòmits, nàusees i dolor abdominal, que s’acompanyen en alguns casos de febre i diarrea. Alguns dels escolars han estat atesos en centres d'atenció primària i atenció continuada i d'altres han estat recollits pels seus pares. Tots els afectats presentaven símptomes propis d’una intoxicació alimentària, com ara diarrea, vòmits i febre. D’aquests, hi ha seixanta-cinc alumnes de segon d’ensenyament secundari obligatori de l’institut Narcís Xifra de Girona i quatre mestres del mateix centre que van ser atesos ahir al vespre al CUAP Güell de Girona després d’una estada de tres dies d’esquí. Per atendre els joves que van anar arribant ahir al vespre al CUAP Güell, es va reforçar el dispositiu amb quatre metges i quatre infermeres. 

L’alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, va explicar ahir que, a causa de la quantitat de persones afectades pel que podria ser una intoxicació alimentària o bé un virus, cosa que està en procés d’investigació, l’hospital transfronterer de Puigcerdà va posar en marxa un protocol d’incidències massives. Per mitjà d’aquest protocol, es va activar un equip de tres metges, cinc infermeres i un auxiliar administratiu per atendre als afectats allà on estiguin allotjats i evitar que els malalts s’haguessin de desplaçar als centres de salut. Va afegir-hi que tots els joves presentaven símptomes de caràcter lleu, tret de dos que podrien haver de requerir d’ingrés hospitalari bàsicament per una qüestió de prevenció.

Per la seva part, i segons fonts de Salut, tècnics de l’Agència de Salut Pública de Catalunya a Girona van començar ahir una investigació per saber l’origen d’aquesta possible intoxicació i també per esbrinar si hi ha més persones afectades.

Les intoxicacions alimentàries es produeixen per la ingestió d’aliments que contenen microorganismes patògens (bacteris, virus, fongs, etc.) o substàncies tòxiques. Aquests símptomes poden aparèixer des dels 30 minuts després de la ingestió de l’aliment contaminat fins a un període comprès entre les 6, les 24 o les 48 hores, o fins i tot més, depenent també del tipus de microorganisme i de la quantitat ingerida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.