Salut

salut

càries infantil

Un 40% dels nens de primer de primària tenen càries

El curs passat, es van fer revisions de salut bucodental a 17.591 alumnes de primer i de sisè de primària de la regió sanitària de Girona

El programa és capdavanter en l’àmbit de Catalunya

Un 40,3% dels escolars de primer de primària tenen càries i entre els alumnes de sisè de primària l’afectació és d’un 34,2%. Aquests són alguns dels resultats que s’han obtingut a través del programa de salut bucodental que es va fer el curs passat en 305 escoles (d’un total de 306) de la regió sanitària de Girona i que es van donar a conèixer ahir amb motiu del Dia Mundial de la Salut Bucodental. El nombre d’escolars de primer de primària afectats per càries s’ha mantingut estable respecte al curs anterior, en què la taxa va ser d’un 40,1%, mentre que entre els alumnes de sisè de primària s’ha reduït en tres punts (el curs anterior era d’un 37%). Els nens de primer de primària tenen una mitjana d’1,65 dents permanents i 3,65 dents temporals (de llet) afectades de càries activa, obturades o extretes, mentre que a sisè de primària l’afectació és de 2,22 en dentició permanent i 2,10 en dentició temporal. L’índex de restauració (càries arreglades) entre l’alumnat de 12 anys (sisè de primària) és d’un 43%. Per àrees de gestió assistencial, a la zona de la Selva Marítima-Alt Maresme aquest índex baixa fins a un 29%.

En aquest programa, les escoles es classifiquen segons si tenen un percentatge alt d’alumnat de primer de primària afectat per càries (igual o superior al 50%) o no. En aquest sentit, una altra dada a destacar de l’estudi és que en 82 de les 305 escoles on es van fer les revisions (un 26,2% dels centres), un 50% o més dels alumnes de primer de primària tenen una o més càries. El Baix Empordà, amb un 40,5%, i l’Alt Empordà, amb un 34,3%, són les àrees de gestió assistencial on hi ha un percentatge més elevat d’escoles de primària amb la meitat dels alumnes o més amb una o més càries. Amb un percentatge d’un 32,7%, hi segueix la zona del Pla de l’Estany-Gironès nord. Els experts destaquen que els determinants socials tenen molt de pes en la prevalença de càries així com en altres malalties bucodentals.

En les escoles que formen part del programa es potencien les activitats, no només durant l’educació primària sinó també en l’etapa d’infantil, quan per exemple es fa l’activitat “Ensenya’m les dents”. Amb aquesta, es promou el raspallat dental diari i es donen a conèixer pautes, tant a les famílies com a infants i educadors, per seguir una dieta de baix risc de càries.

Per mitjà d’aquest programa, que du a terme l’Agència de Salut Pública a Girona juntament amb els odontòlegs i estomatòlegs del sistema públic, es van revisar el curs passat 17.591 alumnes, d’un total de 18.820 (93,5%), i en cada revisió s’ha emès un informe per a les famílies. La regió sanitària de Girona és capdavantera amb aquest programa, que comprèn tant la revisió de la salut bucodental de l’alumnat de primer i sisè de primària com diverses activitats preventives.

Pel que fa a les activitats preventives, s’hi van adherir 147 escoles d’infantil i primària, cosa que representa un 48,2% d’escoles de la regió sanitària de Girona. L’àrea amb més escoles adherides és el Gironès Sud-Selva interior (65%), seguida per la Garrotxa (57%). Cada activitat es valora qualitativament, i a més, es fan enquestes per saber si l’alumnat ha assumit el contingut. Per exemple, revelen que a primer de primària els infants sabien, en un 87,5%, que s’havien de raspallar les dents després de cada àpat, percentatge que augmentava a cada curs fins a arribar a un 96,7% a sisè de primària.

LES XIFRES

82
escoles
de les 305 on s’han fet les revisions registren un elevat nombre d’alumnes de 1r de primària amb càries.
147
centres
d’infantil i primària de la regió sanitària de Girona s’han adherit a les activitats de caràcter preventiu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia