La Via Verda de Girona s’adapta a persones cegues
El primer tram disposa de sòcol guia, senyalització amb Braille i una aplicació mòbil accessible
El Consorci de les Vies Verdes de Girona, organisme de la Diputació de Girona, ha enllestit els treballs d’adaptació del primer tram de vies verdes per a persones amb discapacitat visual. Es tracta de la ruta entre la ciutat de Girona, partint de la plaça dels Països Catalans, fins al Parc Tecnològic.
En aquest tram s’ha instal·lat un sòcol guia per seguir la ruta amb el bastó, i senyalització vertical amb informació en sistema Braille. A més, s’ha desenvolupat una aplicació accessible amb informació molt completa sobre la ruta, la història de les vies verdes i el patrimoni natural i cultural de l’entorn. El projecte està cofinançat al 50% pel pla del foment territorial de turisme de la Generalitat de Catalunya, amb un cost de 185.000 euros pel total de les accions per a l’accessibilitat visual.
Una prova pilot
La ruta adaptada de Girona té 1,3 quilòmetres de recorregut i és la prova pilot per al desenvolupament de més trams de rutes inclusives. Actualment ja s’està treballant també en la Ruta del Ferro i del Carbó, 9 quilòmetres entre Ripoll i Sant Joan de les Abadesses, que estarà llesta el mes de setembre.
Les rutes escollides per al desenvolupament d’aquest projecte són una de curta, Girona-Parc Tecnològic, i una de més llarga, Ripoll-Sant Joan de les Abadesses, totes dues amb l’inici en dues poblacions on es pot arribar amb transport públic de manera autònoma (en aquest cas amb tren).
Les actuacions i les millores realitzades s’adrecen a un ampli espectre d’usuaris amb discapacitats visuals, des de persones amb baixa visió fins a persones cegues amb gos pigall o amb bastó. La combinació de senyalització horitzontal i vertical permet l’autonomia de l’usuari.