Salut

Salut es reuneix amb Metges de Catalunya davant la nova vaga a la sanitat concertada

El departament busca facilitar l’entesa entre el sindicat i patronals, que de moment no s’han trobat

Els treballadors reclamen millores en les condicions assistencials i laborals del sector

Representants del departament de Salut s’han reunit aquest dimarts al migdia amb el sindicat Metges de Catalunya (MC) per analitzar la situació del sector concertat davant la nova convocatòria de vaga de cinc dies al sector, del 18 al 22 de febrer.

Durant la reunió, el govern ha informat que el CatSalut treballa des de fa setmanes en l’adequació dels acords de la primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) al sector concertat. El CatSalut va enviar una carta a principis de mes a les gerències d’entitats proveïdores de l’atenció primària concertada perquè avaluessin la situació dels equips, detectessin les necessitats i proposessin solucions de millora, que s’han de començar a implantar el març.

Salut assegura que no pot negociar directament les reivindicacions del col·lectiu per respecte a l’autonomia de les parts que van subscriure el segon conveni del sector, anomenat SISCAT (sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya), però que vol actuar com a “facilitador” perquè sindicat i patronals puguin arribar a una entesa. En aquesta línia, el departament es va reunir fa uns dies amb les patronals. Metges de Catalunya i patronals, però, no s’han reunit ara com ara, segons han confirmat fonts sindicals a l’ACN.

Segons explica Salut en un comunicat, abans de Nadal havia mantingut una reunió prèvia amb el sindicat. La trobada d’aquest dimarts hauria servit per respondre a les demandes que llavors el sindicat va exposar i també s’hi haurien tractat els punts inclosos a la convocatòria de vaga.

Millores del conveni

El II Conveni SISCAT es va signar el novembre entre les patronals de la Unió Catalana d’Hospitals (La Unió); el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i l’Associació Catalana d’Entitats de la Salut (ACES) i tres sindicats, CCOO, UGT i SATSE, que representen la majoria dels treballadors dels centres de la sanitat concertada.

Metges de Catalunya, el sindicat majoritari en el col·lectiu mèdic, no el va subscriure i ja va convocar una setmana de vaga el novembre per demanar millores en les condicions assistencials i laborals als CAPs, hospitals i altres centres de la sanitat concertada. Va ser la mateixa setmana en què també es van aturar els metges dels centres d’atenció primària de l’ICS, que en aquest cas, van arribar a un acord després d’una mediació al departament de Treball.

Segons Salut, el SISCAT, que afecta uns 50.000 professionals, “reverteix retallades i millora les condicions dels professionals”. Les retribucions s’incrementen un 9,7% acumulat des del 2017 fins el 2020; s’assoleix l’equiparació salarial de metges i infermeres de l’atenció primària amb els de la hospitalària i s’avança en la recuperació gradual de la jornada laboral del 2008, entre altres mesures que es van acordar. El director del CatSalut, Adrià Comella, ha transmès a les organitzacions sanitàries la “necessitat de prioritzar la implantació dels acords del conveni”, segons el comunicat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.