Les farmàcies de guàrdia només atenen cada nit, de mitjana, nou persones

El cost per establiment i nit és de 229 euros mentre que la recaptació mitjana és de 89 euros

L'estudi revela, a més, que el 47% de les dispensacions que fan les farmàcies a les persones que s'hi acosten durant la nit no constitueix realment una urgència, i que el 14,3% dels productes dispensats no són medicaments. Per altra banda, es posa de manifest que la inversió pel servei d'urgències no es veu compensada pels ingressos. Es calcula que la facturació bruta mitjana de les farmàcies durant el servei nocturn és de 89 euros, mentre que el cost per farmàcia i nit de guàrdia és de 229 euros. Tot això, tenint en compte que un 16% de les farmàcies que estan de guàrdia a la nit no fan cap dispensació. La vicepresidenta de l'AFB, Maria Cinta Tomàs, ha explicat que les farmàcies de guàrdia nocturna ofereixen «un servei públic no reconegut, sobre el qual caldria reobrir el debat i pactar un nou model».

En aquest mateix sentit, s'ha pronunciat el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona: «Nosaltres ja fa temps que ens havíem adonat d'aquest problema, sobretot per les queixes que rebíem dels mateixos farmacèutics», ha assegurat Montse Boada, vocal d'oficines de farmàcia del col·legi. Boada hi ha afegit que «no té molt sentit que les farmàcies estiguin obertes si no hi ha servei mèdic; per tant, de mica en mica cal anar ajustant el servei farmacèutic al mèdic».

Amb l'estudi, es confirma també una queixa que fa temps que dura i és que són les farmàcies de les poblacions més petites les que fan més guàrdies, a diferència de les que es troben en grans ciutats, que han vist com es podien alliberar de les guàrdies gràcies a la presència de farmàcies de 24 hores. Per Boada, el canvi de model ha de portar també «un repartiment de les guàrdies amb les poblacions veïnes en els casos de municipis petits».

Des del col·legi s'ha recordat que el més important és que «cal que la població s'adoni del servei que efectuen les farmàcies», i s'espera que amb aquest estudi s'acabin de posar les bases de les negociacions i, així, trobar la solució definitiva al problema.

L'experiència d'Osona

M.p

Gràcies a les relacions que el Col·legi de Farmacèutics manté amb l'administració per a la millora del servei, des del juliol del 2008 a Osona el servei nocturn de farmàcies es concentra a Vic, Manlleu i Torelló, les úniques poblacions de la comarca que compten amb una farmàcia de guàrdia a la nit. Aquesta mesura va ser conseqüència també de la centralització de l'atenció mèdica nocturna a l'Hospital General de Vic, des de l'abril del mateix any, per tal d'optimitzar els recursos. Actualment, el canvi de model també s'està establint al Baix Llobregat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.