El Clínic es connecta al 5G i s’acosta a les operacions assistides
La primera prova es farà durant el MWC
Forma part d’una pla pilot per millorar la formació de cirurgians
L’hospital Clínic serà el primer de l’Estat i un dels pioners a escala mundial a incorporar la tecnologia 5G a una sala d’operacions, i en els pròxims dies farà una intervenció quirúrgica en què un segon cirurgià podrà guiar i aconsellar de manera remota i a temps real gràcies a la mínima latència de la xarxa nova. La prova es farà en el marc del MWC gràcies a la col·laboració de Vodafone, que enllaçarà el centre mèdic i el recinte firal i permetrà posar la primera pedra al projecte pilot de millora de la formació de cirurgians. A mesura que avanci el desplegament comercial del 5G –a partir del segon semestre del 2020, segons les previsions–, hi haurà altres centres connectats i el sistema servirà per fer que els cirurgians més experimentats puguin guiar i aconsellar altres col·legues de manera habitual.
Segons dades d’Advances in Surgery (AIS), una de les empreses que participen en el projecte, el 97% dels cirurgians no tenen temps d’assistir a congressos ni de mantenir una formació continuada. El projecte Cirurgià remot no persegueix fer operacions a distància, sinó millorar les capacitats dels metges i facilitar que les tècniques quirúrgiques més avançades i pioneres es difonguin. El Clínic, per exemple, ha rebut un miler de cirurgians per conèixer una nova intervenció rectal, però només el 30% s’han vist amb cor d’aplicar-la. “Amb aquest projecte en seran molts més, perquè els podrem guiar i ajudar en directe”, assenyala el director del Clínic, Josep Maria Campistrol.
El 5G permetrà una latència (retard) menor al mil·lisegon i una qualitat d’imatge entre cent i mil cops millor que l’actual. Aquesta eficàcia, combinada amb la sala d’operacions Optimus, considerada la més avançada del món, s’inaugurarà el dia 27 intervenint un pacient amb una afecció gastrointestinal.
Antonio de Lacy, cap del Servei de Cirurgia Gastrointestinal del Clínic, destaca que “la capacitat de connectar cirurgians remotament allunyats amb latències insignificants serà un pas més en la missió de democratitzar l’educació mèdica arreu del món”. L’especialista considera, però, que les intervencions completament remotes encara trigaran dècades, si és que mai acaben arribant.
Carlos Grau, director de la Mobile World Capital, que també participa en el projecte, assenyala que aquest tipus de projectes “són un clar exemple del potencial de la tecnologia 5G per millorar la qualitat de vida de la ciutadania, sobretot en un camp tan important com la sanitat”.