L’hospital d’Olot obre un nou quiròfan per a urgències
És la quarta sala d’operacions i ha de servir per no haver d’endarrerir operacions programades
El centre hospitalari també està en procés de reorganització del servei d’urgències
L’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa obrirà un quart quiròfan per atendre urgències i no haver de tirar enrere les operacions programades. “Ens anirà bé per atendre puntes d’ocupació”, ha remarcat el gerent del centre, Josep Maria Padrosa. Ell mateix ha deixat clar que aquesta actuació s’emmarca en l’acord amb el Servei Català de la Salut per anar completant l’equipament del centre hospitalari i renovant el material que es va aprofitar de l’antic hospital.
Padrosa ha informat que també estan treballant en una nova organització del servei d’urgències per evitar les sobrecàrregues puntuals que, en alguns moments, han arribat a tres o quatre hores d’espera, especialment en les últimes hores del dia. “No s’atura cap urgència greu, però volem crear una dinàmica diferent per millorar el servei”, ha indicat.
D’entre les millores, el gerent ha destacat, finalment, la recent obertura de sis nous consultoris per a les especialitats de cirurgia ortopèdica i traumatologia, rehabilitació i reumatologia. L’objectiu d’aquesta millora a consultes externes és facilitar l’accés als usuaris d’aquests serveis que fins ara estaven al final de tot del passadís. Aquesta fase de l’obertura de les consultes externes no representa un augment de l’activitat, sinó una racionalització de l’ús per a un benefici d’usuaris i pacients.
En el marc del programa d’equipament de l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa, s’està treballant, a més, en els processos de licitació per a l’obertura de nous boxs de l’hospital de dia mèdic, quirúrgic i oncològic, i en diverses millores en l’atenció primària que depèn d’aquest hospital com les que es duen a terme al consultori de Riudaura.
LES XIFRES
Increments en tots els serveis
Les visites a consultes externes de l’hospital d’Olot s’han incrementat el 2018 un 5,8% respecte a l’any anterior fins a les 88.426. De fet, ha crescut el nombre d’usuaris de tots els serveis: un 35%, al servei d’oncologia, amb 422 usuaris; un 9,9% al de parts, amb 444 usuàries; un 3,6%, al de rehabilitació, amb 39.019 usuaris; un 15%, al TAC, amb 2.916 usuaris, i entre d’altres, a l’hospital de dia, amb un 16,4%, amb 6.082 usuaris.
També ha crescut el nombre de visites presencials d’atenció primària, un 2,7%, fins al total de 90.386 atencions en medicina de família, infermeria, treball social, pediatria i odontologia. Dins d’aquest capítol, s’han incrementat les visites a domicili (9,4%) fins a les 5.057 i les derivacions (5,6%) fins a les 3.678.
I, finalment, pel que fa a l’atenció a la cronicitat, les altes de subaguts s’ha mantingut en les 263 persones, amb una estada mitjana que ha passat de 8,1 a 8,2 dies; els convalescents ha pujat un 14,3%, amb un total de 175 persones i amb una estada de fins a 24 dies.