HOSPITAL DE CAMPDEVÀNOL
A punt per encarar el futur
El centre, amb les obres de reforma i ampliació que s'hi van fer, està implantant les noves tecnologies per no quedar enrere
La població de referència de l'hospital de Campdevànol és la de la comarca del Ripollès, d'uns 26.500 habitants. Una de les característiques de la població de la comarca és que ha envellit molt: més d'un 20% són persones més grans de 75 anys. Per tant, la quantitat de recursos assistencials que es destinen a aquest sector de la població és més gran que en altres comarques. Així, l'hospital, a més de gestionar l'atenció al pacient agut (té 45 llits per a aquests usuaris), també ofereix serveis assistencials sociosanitaris. En aquest sentit, i en el marc de les obres d'ampliació i reforma que es van iniciar el 2004 i que es van inaugurar el 2008, una de les àrees que van experimentar millores importants va ser la sociosanitària. Els espais antics no eren adequats per atendre la gent gran. Si bé el nombre de pacients sociosanitaris que s'atenen a l'hospital en règim d'internament és baix (uns 150 a l'any), n'hi ha que estan molt de temps (fins a dos anys) ingressats. Arran de la reforma, les habitacions d'aquesta àrea són àmplies, tenen banys adaptats i disposen d'una gran sala d'estar comunitària.
Aquestes obres van incrementar la superfície de l'hospital d'un 30% i totes les àrees es van veure afectades per la reforma. Així, l'àrea quirúrgica es va fer tota nova i va passar de tenir dues sales d'operacions –una de les quals era vella i es feia servir poc– a tenir-ne tres de ben equipades. Es va construir una sala de rehabilitació molt ben dotada. Abans de fer-hi la reforma, es va implantar el programa de cirurgia major ambulatòria (CMA), que no requereix ingrés. Com a conseqüència d'això, el 80% de les intervencions que es fan a l'hospital es duen a terme per mitjà d'aquest programa. L'àrea d'urgències ha registrat una millora notable arran de l'ampliació de l'espai: de 100 m² es va passar a prop de 400m². El nombre de boxs també ha crescut, de quatre a set.
Els responsables de l'hospital, conscients de les limitacions del centre quant a recursos, fa temps que estableix aliances amb altres centres, com ara el de Vic i el d'Olot. Un acord amb l'hospital de Vic ha permès que un 80% del nombre total de malalts de càncer de la comarca que han de seguir un tractament de quimioteràpia puguin fer-ho al seu hospital de referència.
ACTIVITAT 2008
«Tenim menys pressió assistencial»
Història clínica informatitzada i imatge digital
L'organització té, des d'ara fa dos anys, la història clínica informatitzada. Ara, a més, s'està treballant per integrar la imatge mèdica en la història clínica. En aquest sentit, des de l'abril del 2008 no es fa cap radiografia amb el mètode tradicional, sinó que tot està digitalitzat. Es va començar a treballar en el projecte el 2004 i el 2008 ja es va implantar. Els centres d'atenció primària de l'organització també poden accedir a aquesta informació. Amb les reformes estructurals que s'han dut a terme en el centre hospitalari juntament amb canvis de caire intern, han impulsat, segons la mateixa direcció, un hospital propi del segle XX cap a un hospital del segle XXI. El centre està immers en un procés de modernització en què hi ha, a curt, mitjà i llarg termini, diversos projectes a la vista.