El coronavirus ja té nom: Covid-19
L’OMS avisa que el desenvolupament d’una vacuna pot trigar un any i mig
La UE celebra una reunió extraordinària per abordar la crisi sanitària
La malaltia coneguda fins ara com el coronavirus de Wuhan rebrà oficialment el nom de Covid-19. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha advertit aquest dimarts que el desenvolupament d’una vacuna contra la infecció trigarà almenys un any i mig.
En una reunió amb 300 experts sobre aquesta epidèmia a Ginebra, l’OMS ha decidit utilitzar un nom que “pugui pronunciar-se i no al·ludeixi a una localització geogràfica específica, un animal o un grup de persones” per tal d’evitar estigmatitzacions.
El director general de l’organisme, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha explicat que el nou nom neix d’un acrònim en anglès a partir de l’expressió corona virus disease (malaltia de coronavirus) . Així, la denominació Covid serà a partir d’ara un estàndard per a eventuals brots de coronavirus en el futur.
El màxim responsable de l’OMS ha subratllat que amb el nom oficial de Covid-19 “s’evitarà utilitzar altres que puguin ser inexactes o estigmatitzin”.
La denominació Covid-19 és significativament diferent a anteriors coronavirus que també van generar alarmes sanitàries internacionals en el passat, com la SARS (síndrome respiratòria aguda i greu) o la MERS (síndrome respiratòria d’Orient Mitjà), aquesta última amb al·lusió a l’origen geogràfic de la malaltia.
La seu de l’OMS a Ginebra acull aquest dimarts i dimecres una trobada amb 300 experts de tot el mon en virologia, epidemiologia i altres branques científiques per estudiar vies d’investigació del fins ara conegut com a coronavirus de Wuhan i possibles tractaments i vacunes.
Un any i mig per a la vacuna
En aquest sentit, Tedros ha apuntat que “la primera vacuna pot estar a punt en divuit mesos”. “És per això que ara per ara hem de preparar-nos per utilitzar les armes que tenim a l’abast en la lluita contra aquest virus”, ha constatat.
El responsable de l’OMS ha assegurat que el Covid-19, amb 42.708 casos confirmats i 1.108 morts la Xina, a més de 393 pacients a altres 24 països, ha de ser considerat actualment “l’enemic públic número u per a tota la humanitat”, amb conseqüències polítiques, socials i econòmiques “pitjors que les de qualsevol acte terrorista”.
El metge etíop ha assegurat que “les mesures adoptades per Wuhan i la resta de la Xina estan aturant l’expansió del virus” i ha afegit que cal aprofitar-ho per “colpejar dur i lluitar plegats” contra la malaltia. “En cas contrari hi haurà més i majors costos”, ha avisat.
Reunió extraordinària de la UE a Brussel·les
Els ministres de Sanitat de la Unió Europea (UE) tenen previst abordar la resposta de la comunitat al Covid-19 en una reunió que mantindran el proper dijous a Brussel·les.
L’agenda del Consell de Sanitat reflecteix que els titulars mantindran un debat sobre “les mesures d’emergència” i les “solucions per prevenir l’expansió del brot” de coronavirus a la UE. Els ministres adoptaran conclusions sobre aquesta crisi sanitària.
Hi assistirà, entre altres, el ministre espanyol de Sanitat, Salvador Illa.