Nou model organitzatiu de pediatria al Baix Empordà
Les àrees bàsiques de Palamós, Torroella de Montgrí, Palafrugell i la Bisbal incrementaran recursos i reforçaran l’atenció
El Baix Empordà és el primer lloc de Girona on s’implanta
Els Serveis Integrats del Baix Empordà (Ssibe) incrementaran de manera progressiva els recursos dels equips pediàtrics de les àrees bàsiques de salut de Palafrugell, Palamós, Torroella de Montgrí i la Bisbal d’Empordà, i també s’implementarà un nou model de treball. Aquest model ja s’ha estat implantant amb èxit en alguns centres de Catalunya, i ara els equips pediàtrics del Baix Empordà seran els primers a implementar-lo a la demarcació de Girona
El nou sistema
L’equip de pediatria ha establert, per a les visites de revisió i seguiment del nen sa, quin professional és l’idoni per a cada visita en funció de l’edat i de les activitats preventives i de promoció de la salut que cal fer en cada moment. Aquesta redistribució de les tasques, permetrà al pediatre disposar de més temps per al seguiment dels casos complexos i diagnòstic precoç de trastorns alimentaris, de desenvolupament, de conducta o psicològics de l’infant.
Preparació
Els equips pediàtrics s’han preparat per al canvi i durant un any han revisat conjuntament els protocols d’exploració pediàtrica i el personal d’infermeria ha fet formació teòrica i també pràctica. L’equip està format per pediatres, infermeres pediàtriques i personal administratiu que gestiona les agendes de pediatria.
Aquest nou model ha començat aquest març al CAP de Palafrugell i als consultoris de Pals i Begur. Està previst que s’implanti de manera progressiva a les altres àrees bàsiques de salut durant el 2020 i el 2021.
La nova forma de treballar i d’organitzar-se dels equips suposa un canvi quantitatiu, ja que els equips pediàtrics de les quatre ABS es reforçaran amb tres infermeres pediàtriques més. A més, també suposarà un canvi qualitatiu en l’atenció mèdica que els equips presten als infants, tant en les revisions pediàtriques –eina fonamental per al diagnòstic precoç i la prevenció de trastorns en el desenvolupament del nen i de l’adolescent– com en el seguiment del programa del nen sa. Aquest programa té per objectius: facilitar uns hàbits i unes actituds de salut positius en els infants, detectar precoçment els problemes de salut infantil i facilitar el seu seguiment i la seva derivació a l’hospital o altres centres i especialistes, si s’escau.