Salut

Crida perquè els sensesostre no quedin aïllats

Les entitats reclamen més recursos i solucions a les institucions per no oblidar les persones que viuen al carrer

Els menjadors socials es mantenen oberts amb precaucions per evitar el contagi

La Comunitat de Sant Egidi alerta de com la situació de confinament que s’està repetint als pobles i a les ciutats pot deixar encara més desprotegides les persones sense sostre, perquè és més difícil que puguin rebre atenció i ajuda. L’entitat, que ajuda els més desvalguts, fa una crida a institucions i ciutadans per “no deixar sol ningú” i mantenir-se al costat dels més desvalguts, amb especial atenció a la gent que no té una llar on aïllar-se. La comunitat manté per ara oberts els menjadors i “els sopars itinerants”, sempre amb les degudes precaucions, mantenint distàncies de seguretat per distribuir els menjars per emportar. Per ajudar a protegir-se del contagi han començat a repartir entre la gent que viu al carrer gels desinfectants i altres estris útils per evitar la propagació de l’epidèmia. També fan una crida als ciutadans que ho vulguin a aportar productes higiènics i a fer aportacions econòmiques.

El departament de Treball, Afers Socials i Famílies va anunciar un seguit de mesures per garantir l’atenció de persones sense llar, com la detecció “proactiva” de possibles contagis entre el col·lectiu i la dotació amb urgència d’equipaments temporals, per evitar les aglomeracions en espais de dormitori. Unes actuacions que es tiren endavant de forma coordinada amb els municipis i la Creu Roja, que es faria càrrec de la distribució del menjar. “No s’han fet els deures i ara tenim el problema perquè no tenen un sostre i sí un risc per a la salut”, afirma el director d’Arrels Fundació, Ferran Busquets, que recorda que un 30% de les persones que viuen el carrer pateixen de malalties cròniques. “S’ha d’actuar perquè les mesures que anuncia l’administració no obliguen a res”, es lamenta el director de la fundació, que també és el vocal de pobresa de les Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS).

Les diferents entitats que treballen en persones sense sostre ofereixen unes 2.000 places residencials, però actualment es calcula que hi ha unes 1.200 persones que viuen al carrer només a Barcelona. Una de les prioritats seria disposar de més places, però, per davant de tot, garantir un servei bàsic com són els menjadors socials, alguns dels quals, segons Busquets, s’han vist obligats a tancar portes per la impossibilitat de poder garantir el servei sense riscos. La mateixa entitat que dirigeix va reobrir ahir el centre obert pels sensesostre que té al barri del Raval, després de tancar-se davant l’alarma d’un professional que tenia febre. “Només va ser un constipat, però ara tenim el mínim de personal a recepció i tancat l’espai d’acollida”, diu Busquets, que reclama més esforços per part de l’administració per no deixar de costat el col·lectiu, tenint en compte que la situació d’aïllament encara pot complicar més les precarietats que ja viuen pel sol fet d’estar al carrer. “Estan acostumats a viure amb molt poc i a no queixar-se gaire, però no sabem el que vindrà i cal estar preparats”, va insistir Busquets, que confia que es mantingui el servei de menjadors.

Emergència d’aliments

El Banc dels Aliments ha engegat una campanya d’emergència per garantir l’aprovisionament d’aliments i la seva distribució. L’entitat continua distribuint aliments a les entitats per arribar a les 113.000 persones en situacions de vulnerabilitat ateses a la demarcació de Barcelona. Per fer les tasques de voluntariat l’entitat està buscant joves. La forma més àgil es fer les donacions en línia per aprovisionar els estocs dels aliments més bàsics, com la llet, l’oli, les conserves, els llegums i els productes infantils.

LA XIFRA

1.200
són les persones que viuen als carrers de Barcelona, segons el darrer recompte de l’entitat Arrels Fundació.

LA FRASE

No s’han fet els deures i ara tenim el problema, sense un sostre i sí un risc per a la salut
Ferran Busquets
director de l’entitat Arrels fundació i vocal d’ECAS


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Ciència

El VHIO avança cap a una teràpia dirigida per a un tumor rar

Barcelona
Salut

Una visió integral per tractar els TCA en adults de tot el país

Martorell
Societat

Mor Joan Camps Florit, flabioler de les festes de Sant Joan de Ciutadella

El Terracotta Museu presenta ‘Contingent’ del ceramista Lluís Xifra

LA BISBAL D’EMPORDÀ
SUCESSOS

Comissen una boa i una pitó de Birmània a un particular

Monistrol de Montserrat
METEOROLOGIA

Les comarques de Lleida poden superar demà els 40 graus

LLEIDA
societat

La Festa de l’Estiueig de Ribes de Freser estarà dedicada a Àngel Guimerà

Ribes de freser

Reforç policial i un dron nocturn a Mataró per vigilar les Santes

mataró
ECONOMIA

El sector del turisme rural vol que es regulin els pisos turístics als pobles

Barcelona