L’Eurocambra avala l’ús d’aplicacions contra la covid-19
La Comissió demana respecte per la privacitat i la protecció de dades
Veu “preferibles” els sistemes descentralitzats de dades i demana coordinació als estats
L’Eurocambra avala l’ús d’aplicacions de rastreig per frenar la covid-19, però sempre que “respectin” la privacitat i la protecció de dades. La majoria de la cambra s’ha mostrat favorable a l’ús de la tecnologia en la lluita contra la pandèmia si les dades s’utilitzen de forma anònima, no s’aconsegueixin per geolocalització i l’aplicació desapareix un cop acabi la pandèmia, entre d’altres. Durant la seva intervenció en el debat sobre l’ús d’aplicacions per controlar el coronavirus, l’eurocomissari de Justícia, Didier Reynders, ha dit que són “preferibles” els sistemes descentralitzats de dades i ha demanat un “enfocament europeu coordinat” als estats.
Durant la seva intervenció, Reynders ha dit que la tecnologia pot “ajudar” en la lluita contra la pandèmia, però ha remarcat que la Comissió només avala l’ús d’aplicacions voluntàries, que no utilitzin geolocalització, que emmagatzemin les dades només de forma anònima i durant el temps necessari i que es desactivin quan acabi la pandèmia.
“Les aplicacions no es poden utilitzar per fer vigilància massiva. Els ciutadans tindran el control de les seves dades”, ha remarcat l’eurocomissari, que ha insistit que cal “interoperabilitat entre fronteres” i sistemes operatius.
Durant el debat, els eurodiputats han dit que la tecnologia pot ser útil en el marc de la pandèmia, però han mostrat les seves preocupacions pel que fa al respecte de la protecció de dades i la privacitat.
“No podem fer passos enrere”, ha dit l’eurodiputat popular Andreas Schwab, que ha subratllat que les aplicacions no seran útils si no “donen seguretat” als ciutadans. Per la seva banda, l’eurodiputada socialista Birgit Sippel ha remarcat que permetre l’entrada a un país “no pot dependre d’una aplicació” i ha criticat que “només alguns estats hagin recorregut a les autoritats de protecció de dades”.
Per la seva banda, l’eurodiputada dels liberals de Renovar Europa Karen Melchior ha demanat que les aplicacions “es limitin únicament a la covid-19”, mentre l’eurodiputada dels Verds/ALE ha advertit que “llibertat i salut han d’anar de la mà” i l’eurodiputada de l’Esquerra Unitària Anne-Sophie Pelletier ha reclamat “tests massius si es volen salvar vides”.
“Com es pot garantir la confidencialitat i saber qui utilitzarà les dades”, ha preguntat l’eurodiputat dels ultraconservadors d’Identitat i Democràcia, Jean-Lin Lacapelle, mentre que l’eurodiputada dels Reformistes i Conservadors Europeus Beata Mazuek ha demanat que la privacitat sigui una “prioritat” per a la Comissió.
Ponsatí denuncia els “plans” del govern espanyol
Durant el debat, l’eurodiputada de JxCat Clara Ponsatí ha denunciat els “plans” del govern espanyol d’establir una aplicació “per veure si els ciutadans canvien de regió”. “Això està passant a la Unió Europea i no s’hauria de tolerar”, ha remarcat.
A més, Ponsatí ha demanat que la Unió Europea sigui un “exemple de la salvaguarda dels drets civils i les llibertats individuals en el món digital”.