La distància pot evitar els rebrots
ISGlobal alerta que l’actuació individual serà clau per prevenir una nova onada de la Covid-19
Part de la Franja recula a la fase 2 per diversos focus detectats a Aragó
El comportament individual serà un element clau per determinar la magnitud i el moment d’arribada de la segona onada de la Covid-19. Ho indica un estudi de l’Institut de Salut Global que ha generat un acurat model matemàtic per simular diferents graus de confinament i d’estratègies posteriors de tornada a la normalitat per determinar el risc d’un possible rebrot. El treball ha estat liderat per Xavier Rodó, cap del programa de Clima i Salut del centre finançat per “la Caixa”. En un article publicat a Nature Human Behaviour l’invetigador mostra clarament que la durada del primer confinament i el model de desconfinament tenen relació directa amb les característiques de les onades posteriors.
D’acord amb l’estudi, en els països que encara no han assolit el pic de casos actius els confinaments s’haurien de mantenir durant almenys 60 dies i el desconfinament hauria de ser gradual per disminuir el risc de segones onades. “És més efectiu un confinament total dràstic més curt que un de parcial que s’allargui molt més en el temps”, indica l’investigador d’ISGlobal, que defensa el desconfinament gradual perquè “provoca menys infectats i permet una reducció substancial en la mortalitat”.
Pel que fa a la situació a l’Estat i amb vista al futur, el paper de la societat (i de cadascun dels seus individus) serà determinant per reduir o evitar una segona onada, ja que el desconfinament va ser “ràpid” per a la meitat de la població i “gradual” per a la resta. “Si aconseguim reduir la taxa de transmissió un 30% mitjançant l’ús de mascaretes, higiene de mans i distanciament social, podem reduir considerablement la magnitud de la propera onada, mentre que reduir la taxa de transmissió en un 50% podria evitar-la completament”, diu Rodó. L’investigador constata que la recuperació de l’activitat econòmica a l’Estat va suposar una retorn massa precipitat. “Si s’hagués allargat el confinament estricte 15 dies més, s’haurien reduït les morts fins a un 25%”, assenyala. L’extensió temporal de les restriccions per als grups més vulnerables també s’ha de tenir en consideració de cara al futur, ja que té com a resultat una reducció “significativa” en el recompte de morts.
El model aplicat per ISGlobal presenta les projeccions a partir d’una població que ha estat repartida en set grups: susceptibles, en quarantena, exposats, infecciosos no detectats, reportats infecciosos i confinats, recuperats i morts. També permet simular tant el grau de confinament de la població com les diferents estratègies posteriors al confinament.L’objectiu de l’estudi va ser avaluar quantitativament la rellevància de mesures com ara el confinament a casa, la mascareta o les distàncies socials com a estratègies de contenció.
Les simulacions també mostren que la pèrdua d’immunitat al virus tindrà efectes significatius en el temps transcorregut entre onades epidèmiques. Així doncs, si la immunitat tingués una durada d’un any en lloc de pocs mesos, el temps entre les onades epidèmiques es duplicaria. El model ha pres en consideració confinaments totals en diferents països i utilitza les dades disponibles fins al 25 de maig. Per contra, no té en compte un possible efecte de les temperatures en la transmissió viral, que s’ha evidenciat a posteriori i serà objecte d’una nova publicació científica.
Retorn a la fase 2
Les autoritats sanitàries de l’Estat han decretat la tornada a la fase 2 per a tres comarques d’Aragó per un rebrot de casos de Covid-19. Es tracta de la Llitera i el Baix Cinca, que corresponen al territori de la Franja de Ponent, i el Cinca Mitjà, també adscrita a la província d’Osca. Els casos han estat detectats fonamentalment entre temporers de plantacions de fruita i, segons el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, això fa que el perfil dels malalts sigui diferent, ja que correspon a persones joves i sanes que no solen tenir afectacions severes. En qualsevol cas, l’aparició d’aquest brot ha fet que s’apliquin en aquests territoris mesures més estrictes pel que fa a la capacitat en hostaleria i restauració i s’han tancat les barres dels bars.
Diversos alcaldes de pobles lleidatans propers a la zona afectada, com ara Almacelles i Aitona, van mostrar ahir preocupació pels brots. Descarten sol·licitar restriccions de mobilitat entre territoris, però reclamen a les administracions que actuïn ràpidament per evitar que els casos s’escampin i fan una crida a la ciutadania a “no baixar la guàrdia” .
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, sosté que el brot d’Osca s’ha detectat ràpidament i que s’ha actuat amb contundència, de manera que n’espera una bona evolució. Simón, de la seva banda, admet que, per la mobilitat dels temporers i la proximitat geogràfica, hi ha risc que el brot salti a Lleida. “Alguns dels brots de les últimes setmanes a Lleida són a la frontera, però no tenim la certesa que hagi passat d’un lloc a l’altre”, va dir. Aquest és el brot més greu dels onze que hi ha en territori estatal.
LA XIFRA
Visites al museu per recuperar la salut mental
Salut considera que entre un 75 i un 90% dels professionals sanitaris del país (uns 140.000 en total) podrien tenir estrès emocional arran de la gestió de la Covid-19. Com que és un col·lectiu amb tendència a no buscar ajuda professional, l’Institut Català de la Salut ha creat un programa juntament amb el Departament de Cultura per tal que els professionals del sector puguin seguir unes activitats, gratuïtes i anònimes, que s’espera que els ajudin a superar els episodis més lleus de trastorns com angoixa, depressió o estrès. El programa Recuperart-19 arrencarà al juliol a setze museus del país i habilitarà els professionals de la salut, des de metges fins al servei de neteja d’hospitals, a sol·licitar un llibret que els proposarà un recorregut per obres seleccionades del centre per fer un seguit d’activitats de control de les emocions amb escriptura, dibuix i papiroflèxia, per exemple.