Els rebrots de Figueres afecten de ple el turisme
Les reserves cauen en picat i en queda afectada la comarca
Els gimnasos de Figueres volen obrir
L’enduriment de mesures restrictives de seguretat sanitària a causa dels rebrots de la Covid-19 a Figueres i Vilafant està afectant el sector del turisme tant a la capital com a la resta de la comarca. Els hotels figuerencs han vist com els anul·laven el 50% de les reserves des de dissabte passat, i hi ha hotels que actualment tenen una ocupació del 20%, quan per aquestes dates estan cada any al 80%.
El president de l’Associació Hotels de Figueres, Josep Barrull, ho lamentava ahir a l’agència ACN: “Ara ja hem caigut fins al 20% i continuem baixant. Estem en mínims històrics que no havíem vist mai.” Ara mateix veuen el futur molt fosc. “Les ocupacions de l’estiu ens permeten afrontar l’hivern. Aquest any no tindrem el coixí”, deia Barrull.
Tot plegat afecta de ple també la comarca. El president de l’Associació d’Hostaleria de l’Alt Empordà, Miquel Gotanegra, confirmava que els rebrots a Figueres havien provocat cancel·lacions arreu. Ahir va explicar a ACN que “l’ocupació als allotjaments de l’Alt Empordà se situa entre el 35 i el 40%, la meitat de la que pertocaria a un juliol normal”.
El rumor de tancament de la frontera amb França ahir angoixava a l’Alt Empordà. El delegat de la Generalitat a la Catalunya del Nord, Josep Puigbert, tranquil·litzava a les xarxes amb un “sembla que el govern francès no tancarà la frontera”.
Ahir l’Ajuntament de Figueres va traslladar al Procicat la petició dels tretze gimnasos de la població perquè se’ls permeti l’obertura, respectant les mesures de protecció individual. Segons el col·lectiu, el fet que els gimnasos de Figueres estiguin tancats fa augmentar la mobilitat a altres municipis de la comarca que sí que tenen oferta esportiva en plena activitat.
L’oposició critica les “contradiccions” de les mesures
Junts, el principal partit d’oposició a Figueres, es mostra especialment crític amb la gestió de la informació sobre el repunt de la Covid a la ciutat. En un comunicat, la formació recalca que “l’existència de rebrots ja era una evidència des de, com a mínim, el 9 de juliol”, i lamenta que l’“ocultació d’informació o deixadesa provoca que es reaccioni tard, i cal exigir responsabilitats urgents pel perjudici que això provoca”. Junts qüestiona també “actuacions arbitràries i incoherents que no fan res més que generar alarmisme i desconcert en la població”. La formació acusa el govern municipal d’haver “perdut el control” i apel·la a una resposta que passi per una “estratègia comarcal” i “acords de ciutat”.
Ciutadans, per la seva banda, ha manifestat la seva preocupació demanant a la Generalitat una línia d’ajudes directes per als ajuntaments de Figueres i Vilafant, que s’hauran d’utilitzar per a “activitats econòmiques i culturals afectades per les restriccions del govern”. El portaveu de la formació, Hèctor Amelló, també qüestiona “la improvització i els canvis de criteri de la Generalitat”. En l’àmbit figuerenc insisteix a oferir la seva col·laboració al govern municipal per respondre a la crisi sanitària i econòmica.
També ha reaccionat el PP, tot i no tenir representació a Figueres; la figuerenca i presidenta gironina dels populars, Maria Àngels Olmedo, critica “la pèssima gestió sanitària” de la Generalitat i demana “responsabilitat i explicacions als governs” que, segons ella, són culpables d’aquesta situació.