Salut vol limitar les reunions a sis persones
El departament demanarà al Procicat que les trobades socials es redueixin de deu a sis persones a tot el territori
A partir de dilluns, la quarantena dels contactes serà de deu dies en lloc de catorze per intentar augmentar-ne el compliment
El Departament de Salut demanarà al Procicat que les reunions socials, que fins ara estaven limitades a deu persones, es redueixin a sis, per tal d’evitar els contagis de Covid-19. Així ho va anunciar ahir el secretari general de Salut Pública, Josep Maria Argimon, en la roda de premsa sobre la situació epidemiològica, i va justificar la mesura al·legant que “la majoria dels brots es produeixen en l’àmbit familiar, social o laboral més proper”. Argimon hi va afegir que cal ser “tan exigents com ho som amb les escoles”. La proposta es portarà a la reunió del Procicat de dijous o divendres i s’aplicarà immediatament en cas que s’aprovi.
A més, Argimon va informar que, a partir de la setmana que ve, l’aïllament dels contactes de positius de coronavirus es reduirà de catorze a deu dies, tal com ja han fet altres països europeus. D’aquesta manera, la conselleria espera que n’augmenti el compliment. Argimon va explicar que el risc que representen els contactes que puguin haver estat infectats i que siguin asimptomàtics entre els dies 10 i 14 després del contacte és de l’1% i, en aquest sentit, va advertir que “cal estar molt atent a qualsevol tipus de simptomatologia” durant els dies posteriors a l’aïllament. Tot i això, va alertar que no tots els experts del consell assessor estan d’acord amb la mesura i que, en cas que no funcioni, es retirarà.
Pel que fa a la situació epidemiològica actual, el risc de rebrot ha augmentat a 187,5 i la velocitat de contagi (rt) ha crescut lleugerament, fins a assolir l’1,13. Argimon va reconèixer que les xifres de contagi del virus són elevades i que, si bé les previsions del departament ja assenyalaven un repunt de casos per l’augment de la mobilitat, no s’esperaven aquests indicadors fins d’aquí a una setmana. Per això, Argimon va apel·lar a la “responsabilitat individual” de cadascú per reduir el nombre de contagis. “El virus es multiplica i les accions que nosaltres fem resten, no divideixen. És molt important evitar aquesta multiplicació”, va declarar.
A la Cerdanya, l’augment de l’índex de rebrot i la incidència acumulada han empès Salut a prendre mesures. El coordinador de la unitat de seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, va alertar que s’hi ha detectat transmissió comunitària, fet que els ha empès a endurir les limitacions. Després que la campanya de cribratges ajudés a detectar el doble de casos que hi havia la setmana anterior, s’aplicaran a la Cerdanya les mateixes restriccions que ja es van imposar a Girona i Salt, és a dir, que se sol·licita a la ciutadania que redueixi al màxim l’activitat social i que es limitarà l’aforament en bars, restaurants, activitats culturals i cerimònies religioses.
A Manlleu, també s’hi ha detectat un fort increment dels contagis i per això demà s’iniciarà un procés de cribratge que permeti detectar les persones asimptomàtiques. Per Mendioroz, “a Manlleu el nombre de casos és prou reduït i dispers per buscar cadenes i buscar casos no detectats”, de manera que de moment no es plantegen mesures similars a les de la Cerdanya.
Pel que fa Barcelona ciutat, Argimon va alertar que l’rt ha augmentat de 0,9 a 1,3, fet que representa que “100 persones tenen la capacitat d’infectar-ne 126”, i va reconèixer que des de Salut esperaven “un pendent menys pronunciat”. A Girona, la corba de contagis adopta un sentit descendent gràcies a les restriccions que van imposar la setmana passada, i Lleida és la regió sanitària que es comporta millor, ja que segueix amb tendència a la baixa, tot i que no amb la mateixa intensitat. En canvi, a l’Àrea Metropolitana Sud, la corba de contagis puja de manera molt pronunciada. Argimon alerta que “són pocs dies, però les pujades sobtades són les que necessitem aturar”. També destaca un lleuger augment del nombre de casos a Tortosa, on, segons Argimon, “hem de posar l’esforç necessari per tenir millors números”. Pel que fa a la Catalunya Central i a l’Àrea Metropolitana Nord, més enllà del cas destacat de Manlleu, es manté una “situació similar a la de la resta de Catalunya”.
Fins ara, el Departament de Salut ha fet un total de 69.575 tests PCR massius, dels quals un 2,4% (1.641) han donat positiu. Els darrers que s’han fet han estat a les zones del Raval Nord i Trinitat Vella, a Barcelona, dels quals han donat positiu un 3,3% i un 2,8%, respectivament.